Quantcast
Channel: Isas Trädgård
Viewing all 1513 articles
Browse latest View live

Nyanser i rabatten

$
0
0


Blir glad av gult

Nu har ringblommorna börjat blomma ordentligt bland Linnétagetesen och jag blir så glad av den gula färgen. Den lyser upp och lyfter den röda tagetesen som har en rand av svagt gult runt sina kronblad. En och annan gullskära sticker också upp sina blomhuvuden i gul/orangenyanser vilket är väldigt trevligt eftersom de var de första fröerna jag sådde och som inte kom upp.




Blev inte glad av gult

Läste idag i Hemträdgården att legendariska trädgårdsarkitekten Ulla Molin aldrig släppte in gula blommor i sin trädgård. Fanns det gula strimmor på de vita tulpanerna grävdes de raskt upp.

Hon höll en stram och lugn färgskala och bad sin medhjälpare i trädgården att klippa bort alla blommorna på en hortensia för att de var vulgära. Nu var ju inte dom blommorna gula utan någon annan färg som också uppfattades som att dom störde helheten. Han klippte av hälften.




Har svårt för aprikos

Min fobi ligger mer åt det aprikosa hållet - men bara i vissa nyanser. Har lite svårt för den färgen som jag tycker skär sig med de övriga växterna eller också är det bara i mitt sinne det skär sig. Just den här bleka aprikosrosa nyansen på rosen Morten Korch gillar jag däremot skarpt. Den aprikosa färgen anas bara.




Blåste in och vecklade ut

Det har blåst så mycket de senaste dagarna att rosen fick flytta in i växthuset. Då passade den på att veckla ut flera av sina knoppar till vackra prasslande rosor i full blom. Den doftar ju också så man möts av en ljuvlig doft när man öppnar dörren till växthuset. Så där är jag och sniffar rosdoft flera gånger varje dag!




När det gäller de gula nyanserna gillar jag egentligen bäst den ljusgula. Fel nyans på en växt kan sabotera hela rabatten. Samtidigt kan rätt färg istället lyfta hela rabatten. Gränsen kan ibland vara hårfin för en känslig själ.


Bild från juli 2015


Det kommer nog att bli fler ljusgula växter i mina rabatter framöver. Har ju daggkåpa överallt i mina rabatter och de lyfter verkligen de andra växterna. Fast ibland blir den lite väl frimodig.




Färgfobi ?

Hoppas vi får en skön höst med många härliga trädgårdsdagar så man hinner njuta ordentligt och att frosten håller sig långt, långt borta.

Vi trädgårdsmänniskor är ju esteter som uppskattar vackra kombinationer så det kanske inte är så konstigt att vi reagerar på färger som "stör". Har du någon färgnyans i din trädgård som inte riktigt passar in?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Har varit i Paradiset och vänt

$
0
0


Här trivs sommarblommorna

Jag har varit i Paradiset och vänt idag. För så här måste det se ut i Paradiset. Rader på rader med sommarblommor så livskraftiga och välmående att man inte tror att det är sant. Som böljar sig fram i långa häckar i kompositioner så vackra att det nästan gör ont.

De gigantiska solrosorna blickar ner på en och nickar förnöjsamt med sina enorma huvuden. Att de trivs råder det inget tvivel om !




Dahlialand

Vid sjöparkens växthus i Kumla har man skapat en fantastisk trädgård som man blir lycklig som ett barn på julafton av när man kliver in bland alla växterna. Dahlialandet är gigantiskt och myllrar i alla kalla färgtoner.




Vart man än vänder sig så möts man av de stora odlingarna av sommarblommor i olika färger.




Parken och trädgården flankeras av växthus som rymmer vackra krukor och frodiga pelargoner.



Solen sken från en klarblå himmel och ställde till det lite med fotograferingen av härligheten.




Vackra krukor fanns det gott om utomhus också. I olika skepnader och i olika storlekar.




Här ses en del av odlingarna i varma toner med tagetes, ringblommor och häckar av rosenskära. I mitten syns stora krukor på piedestaler.


Så häftigt

8-10 höga piedestaler med Klockranka i krukorna som fritt får falla ner. Så häftigt. Det skulle visa sig att just Klockranka var en växt som återkom lite överallt på anläggningen.




Här har den ramat in en sittplats mitt i odlingarna. Pergolan är gjord av armeringsmatta.




Vilken växtkraft !!

Här har Klockrankan slingrat sig långt utanför ramarna och dignar av klockor ! Jag bara stod och gapade när jag hamnade här på min vandring runt trädgårdarna. Och jag som tyckte att mina Klockrankor var stora - undrar vad dom matat de här giganterna med ?




Här trivdes naturligtvis både fjärilar och småfåglar som gärna fladdrade över odlingarna som även bestod av grönsaker som svartkålen i bakgrunden.




Häftigt ställe

Här syns entrén till själva parken som består av konferenslokaler, restaurang och inomhusväxthus med camelior och pelargoner. Häftigt med statyn högst upp som jag tror är en skateboardåkare. På baksidan döljer sig en konstgjord sjö med vandringsstråk.




När man kliver in genom dörren möts man av den här vackra väggen med rustika terrakottakrukor och matchande växter.





Ibland ler livet mot en

Sjöparken var vårt sista utflyktsmål för i dag. Innan hade vi även hunnit med ett besök hos Tant Grön. Jag hade ett presentkort som jag fick när jag hade trädgårdsvisning i slutet av juli som nu kom väl till pass. Det visade sig att de hade 50 % på alla växter så jag fick en kraftig Katsura med mig hem i princip gratis. Jippie !

Innan dess hade vi varit en sväng på Mariebergs köpcentrum för mina glasögonbågar som bara var två år hade gått sönder. Nu gick dom till min stora glädje som reklamation och jag fick en helt ny båge. Inte riktigt likadan som den som gått sönder men ändå. Inte nog med det - jag hade ytterligare ett presentkort att utnyttja hos Björka trädgård så det blev en riktigt bra dag !

Dessutom vann maken 750 kr på trisslotterna som vi har prenumeration på så nu skall det bli gott med ett glas riktigt fint vin till kvällsmiddagen. Ibland ler livet mot en - och solen som idag !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Smart sätt att föröka kärleksörten

$
0
0


Tur att örterna finns

Tack och lov för Kärleksörten och Sköldpaddsörten som räddar upp blomningen i rabatten den här tiden när nästan inget annat blommar. Ingen av mina dahlior kom upp i år - ändå hade roten ögon när jag grävde ner dom. Mystiskt. Så rabatten känns väldigt tom nu när inga dahlior blommar. Då är det tur att örterna finns !




Gillar kärleksörten bäst i det här stadiet - det knoppiga där man bara kan ana färgen på blommorna.




Snyggt mot staketet

Gillar också att färgen på båda kärleksörten och sköldpaddsörten gör sig så fint mot det vaniljgula staketet. Det gör inte den ljusblå/blekgrå Martornen som vackert får flytta ut från rabatten. Vet inte hur jag tänkte när den fick flytta in.




Kanske att den gjorde sig väldigt bra i små buketter som i fjol. I år har den torkat när det varit så torrt i rabatten. Får leta upp en annan plats åt den tror jag.




Bra kombo

Sköldpaddsörten levererar alltid och kommer pålitligt i augusti/september. Dessutom är den en bra kombo med silveraxet "Brunette" som äntligen börjar ta sig och snart blommar. Ser fram mot doften !

Vill du veta hur du kan föröka Kärleksörten på ett smart sätt skall du kika in till Nina med bloggen "Min Eden". Hennes inlägg hittar du HÄR - dessutom med förföriskt vackra bilder på kärleksört !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Invaderade pelargoner och trädgårdshandskar med Dalamönster

$
0
0


Stora, riktigt stora är dom!

Växthuset invaderas nu av stora spindlar som gillar pelargonerna lika mycket som jag gör. Det är bara att bita ihop när man skall vattna och plocka torra blad. Ibland tar jag dom med sekatören vilket känns lite makabert. Idag fick pelargonerna komma ut och lufta sig lite - hoppas spindlarna stannar kvar ute !




Tvåfärgade blommor

Gillar zonalpelargonerna. På försommaren brukar det finnas billiga på handelsträdgården så man kan ösa på i lådor, krukor och hinkar. Har på flera ställen i trädgården.

Pelargonen längst ner till höger i bild är Årets pelargon 2014,  Katy 13. Hennes blommor är vackert tvåfärgade i djupt cerisrosa med ljusare kanter.




Pelargonerna är som kraftigast nu i september efter att ha växt på sig hela sommaren. Rosa pelargoner är läckert till zink.




Stora och små

Till vänster syns Älvdalen som i år fyller upp hela zinkhinken. En av få pelargoner som överlevde vintervistelsen i förrådet. I de vita krukorna från Steninge som jag fyndat på Tradera håller sticklingar av Appelblossom på att etablera sig.




Den lilla gröna skottkärran fyndade jag på antikmarknaden i Askersund för några veckor sedan. Söt att ha både växter eller krukor i.




Går åt några stycken varje säsong

Vid helgens besök vid Björka trädgård passade jag på att inhandla nya trädgårdshandskar. Avverkar ju några per säsong.  De här från Ejendals gillar jag - gammal dalkulla som jag är.




Sköna och snygga ska dom vara

Supersköna handskar med snyggt mönster som påminner mig om den blommiga flickmössan till Leksandsdräkten jag och syrran hade när vi var små och gick med rankan genom Orsa på midsommarafton. Dessutom är insidan av mjukt skinn - sånt gillas av en trädgårdsnörd som använder trädgårdshandskar varje dag. Och nej, jag är inte sponsrad utan skriver bara om saker jag själv tycker om. Me like !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Duniga kolvar på ettårsgräs

$
0
0


Kunde bli meterhögt

Gräsen är så vackra så här i början av hösten. Har ett sommargräs i en gammal brandspruta som jag köpte tillsammans med sommarblommorna på försommaren. På handelsträdgården sa dom att det kunde bli meterhögt, vilket jag hade svårt att tro när plantan var så liten.  Nu tror jag dom !

De duniga kolvarna är väldigt vackra och den mörka färgställningen. Synd att de bara är en ettåring.




Vill ha ett riktigt regnväder

Vilka sommardagar vi haft. Nästan lite för varmt för att man skall må bra av det. Önskar mig ett rejält nattlångt regnväder och klar krispig höstluft. Luft som det är lätt att andas i och jobba i trädgården i.

Har börjat gräva för Katsuran som gav mig en hint om sin underbara kakdoft, men det är för varmt att hålla på i det här klimatet. Ser fram mot att få hoppa i mina blommiga stövlar, dra en tjock tröja över axlarna och hårdjobba i trädgården !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Häng i ruinen

$
0
0


Fixade i ruinen

I går hängde jag mest i ruinen och myste i solskenet. Under förmiddagen hann jag rensa ogräs, trimma en del kanter och klippa bort överblommat innan kroppen tyckte att jag skulle ta det lugnt istället.  Så då fixade jag lite i ruinen så det blev ett skönt ställe att vila på.

Klövern i fågelburen har hängt med sen i våras. Den vill ha massor med vatten och klipper man bara bort överblommat så fortsätter den att vara fin.




Miskantusgräset har börjat blomma nu och de fina vipporna passar bra i damajuanen (eller hur man nu stavar det).




Auktionsfynd

Den ropade jag in på auktion för några år sedan för 50 kr med korg. Korgen står i köksträdgården med klockranka i. Har sett nästan likadana flaskor i flera butiker för ett betydligt högre belopp. Ett riktigt fynd alltså !




Flaskan på bordet är ett reseminne från Provence och gillas stort pga den sneda formen.





Sommaren 2007 var jag på resa runt om i Provence och en dag besökte vi Chãteauneuf-de-pape för vinprovning och shopping. Önskar jag köpt fler av den sneda flaskan för vinet var gott och flaskan vacker som ljusstake och prydnad. Och nu när det finns ljusinsatser att köpa är det lättare att placera ljuset i flaskan.





Hösten är på intåg

Snart är det dags att plocka in korgstolarna till huset igen och ta in textilierna från växthuset. Under helgen har vi bara haft 6 grader tidigt på morgonen så visst är hösten på intåg. Vissa sommarblommor har gett upp och ljungen har börjat flytta in. I dag har det varit Mickelsmäss i Karlslund med både antikmarknad och skördemarknad. Jag tog inga bilder där men däremot i Stadsparken som kommer i senare inlägg.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !

Inspiration från Stadsträdgården i Örebro

$
0
0


NU blev det av

Som jag skrev i förra inlägget besökte vi Stadsträdgården här i Örebro under helgen. Det är ett fantastiskt ställe som jag brukar besöka flera gånger varje sommar. Fast i år har det inte blivit av - förrän nu.



Vacker blandning

Det här gräset känner jag igen ! Samma sorts gräs som jag har i brandsprutan utanför växthuset.
Så härligt frodigt det blir när man blandar grönsaker och sommarblommor. Nästa år ska jag banne mig plantera någon form av kål i mina rabatter.




Här återkommer gräset tillsammans med dahlior, silverek och mindre träd.




Mitt i parken kommer man till den långa blomstergatan med vidsträckta planteringar av sommarblommor på båda sidor.




Kontrasten mellan den välklippta häcken och den lite vilda planteringen är så vacker och harmonisk.




Torkat bort

Matchande dahlior i rundlar som ser fantastiskt välmående ut. Mina kom aldrig upp i sommar. Förmodligen hade dom torkat i förrådet och tog sig aldrig även om det fanns ögon på dom när jag grävde ner dom.




Kaktusdahliorna är så läckra tycker jag. Är riktigt sugen att bjuda in några nästa sommar.




Laddar om till våren

Så många olika sorter det finns av dahliorna. Enda kruxet är att man måste gräva ner dom på våren och ta upp dom på hösten och vinterförvara dom. Jag har en gammal tvättkorg med barkmull i förrådet som jag brukar bädda ner dom i. Fast i år har jag ju inga att natta för vintersömnen. Det blir till att starta från noll till våren.




Strosar bland sommarblommorna

På blomstergården finns stora planteringskrukor med sommarblommor på sommaren och tulpaner eller penséer på våren. Här är det ljuvligt att strosa omkring. Vid de höga blå klättertornen finns det bänkar så man kan sitta och njuta mitt i all grönska.




Här samsas jätteverbenan med fjärilsbusken och lockar till sig både humlor och fjärilar.




Vill ha

Ljuvligt lågt spretigt gräs tillsammans med somrigt lejongap. När jag ser sånt här gräs som liksom väver sig in i planteringen så fattar jag inte varför jag inte har sånt i min rabatt. Som både fyller upp och mjukar upp.




Gör nytt försök

Har försökt med Jätteverbenan något år och den tog sig nog efter stratifieringen men sen tror jag att jag glömde bort den för allt annat som skulle tas om hand. Får bli ett nytt försök till våren för den är ju fantastisk där den svävar högt över allt annat.




Nytt besök till helgen

Till helgen är det höstmarknad i Stadsträdgården. Då blir det nog ett till besök. Det gäller att njuta av allt så länge det går - och bli inspirerad !

Vill du se hur Stadsträdgården ser ut med all överdådig tulpanblomning nu när det är läge att börja plantera lökar för vårblomningen hittar du det inlägget HÄR !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Höstastrar och dahlior i favoritfärgerna

$
0
0


Fyndade på skördemarknaden

Hurra för skördemarknad där man kan fynda vackra sensommarblommor som man själv inte har i trädgården. Vid helgens skördemarknad i Karlslund köpte jag med mig höstastrar och dahlior i favoritfärgerna.




Jag satte mina skördefynd i den nya favvovasen med provrör på rad i en ledad ställning. Här får varje blomma spela huvudrollen och synas.




Kom ihåg, kom ihåg

Till nästa år drömmer jag om en hel pallkrage (fast hos mig är lådorna degtråg från armén) full med astrar att plocka stora generösa buketter av på sensommaren. Hoppas jag inte glömt det till nästa sommar !




Fynda billiga knippen

Till helgen är det ju skördemarknad igen fast nu i Stadsträdgården - då har jag chansen att fynda några knippen till för 20-40kr att fortsätta njuta av.




Egetbakat bröd är livskvalité

Idag har jag min lediga lyxdag ( fast jag jobbat in den ) och jag måste säga att jag börjar njuta av den redan på måndag morgon när jag åker till jobbet. Allting blir så mycket lättare när jag vet att det väntar en ledig dag mitt i veckan.

En extra dag att bara göra det jag själv vill. Och i dag ville jag baka matbröd. Så nu står en deg på jäsning och är snart klar för utbak. Sånt är livskvalité. Eget bröd som man vet vad det innehåller. Dessutom är glutenfritt bröd begränsat i affären, urvalet är inte så stort.




Försvinnande goda

Dessutom har jag gjort dubbel sats av Serotoninkulorna som är riktig humörhöjare. Innehåller mandlar och färska dadlar så kulorna är både glutenfria, mjölkfria och rika på vitamin E och magnesium. Just magnesium behöver vi fylla på mycket av för att kunna slappna av och sova bättre.

HÄR i tidigare inlägg hittar du receptet till må-bra-kulorna som är försvinnande goda - väldigt bra alternativ till chokladpraliner !

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

När man inte riktigt orkar

$
0
0


Nu är det nock

Den här veckan har jag knappt varit i trädgården - tur att det kom ett riktigt regnoväder i går kväll så växterna fick sig en ordentlig rotblöta när jag dissat vattningen under flera dar. Till slut kommer man till en punkt på hösten när man inte riktigt orkar mer. Har släpat tunga vattenkannor i trädgården sedan i maj och nu fick det helt enkelt vara nog. Eller nu är det nock som lilla norska barnbarnet sa med eftertryck till mig sist jag var på besök i Norge.




Inte kommit till skott

Har njutit av vackra höstkransar på andra bloggar men själv har jag inte kommit till skott än. Lusten har inte riktigt slagit till. Väldigt olikt mig som brukar duka upp ett smörgåsbord på planteringsbordet och gå loss bland skogens alla skatter. Tur att man kan köpa med sig en liten krans från skördemarknaden istället när den egna kreativiteten sviker.




En enkel äppelkrans som någon annan gjort får bli lite prydnad i trädgården i väntan på att lusten skall återvända.




Höstfärgerna invaderar

Det hinner hända mycket i trädgården när man inte varit där på ett tag. Höstfärgerna har invaderat jordgubbsplantorna och målat dom i vackra toner. Egentligen borde jag klippa bort revorna men jag tycker det är så vackert när dom slänger sig över kanten.




Bladen på klockrankan blir mörkare och mörkare för varje dag och nyckeln som dolt sig där bakom börjar långsamt träda fram igen.




Försent

Klockrankan levererar fortfarande klockor och tar över portalen till köksträdgården mer och mer. Humlen som växte från andra hållet har torkat. Den var full av humlekottar som jag tänkte klippa av och smycka höstkransarna med. Tyvärr stannade det bara vid en tanke och nu har alla kottar torkat och blivit bruna.




Insvept i höstlig morgonimma

Växthuset ligger insvept i höstlig morgonimma och vi får se om solen orkar bryta igenom och torka upp under dagen. Just nu ser det hoppfullt ut.

Igår var jag på besök hos naprapaten. Har inbokat besök varje månad och behandlingen är superbra men gör så ont så man knappt kan andas. Den här gången slapp jag i alla fall att ligga som en utmattad trasa i soffan efteråt. Kroppen blir bättre och bättre för varje gång och idag börjar energin återvända igen. Kanske finns det hopp om en trädgårdsdag den här helgen - tror att växterna skulle uppskatta att bli lite ompysslade. Kan hända blir det till och med en sväng med vattenkannan !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Helt plötsligt stämde allt

$
0
0


Med stövlarna på

Visst blev det en trädgårdsdag i helgen - och stövlarna fick äntligen komma fram och jobba. Det var en skön känsla att få stoppa ner fötterna i stövlarna och stega ut i den klara höstluften. Nu stämde allt helt plötsligt - lagomt varmt, skön luft och orken var påfylld. Vår kompakta lerjord hade mjukats upp och maken var positiv till att greppa spaden och gräva. Då gäller det att passa på !




Njuta och dofta

Rosen Morten Korch som stått i kockumshink hela sommaren och till slut börjat få torkade blad i topparna kom äntligen i jorden. Vid sänggaveln till den tänkta lavendellunden fick den sin plats.


Så här vacker är rosen när den blommar


Då kan man njuta av dess doft när man rundar den på vägen till växthuset. Det blir en naturlig plats att stanna till på samtidigt som man kan njuta av dess skönhet när man sitter i växthuset och blickar ut.




Kantskäraren - sommarens favoritredskap

Eftersom vi ändå var på G så fortsatte jobbet med att gräva bort grässvålen i lavendellunden. Jag använde mitt favoritredskap den här sommaren - kantskäraren. När man väl fått in tekniken så är den oumbärlig. Man jobbar mycket med benen och avlastar armar och rygg.

Tidigare i sommar har det inte gått att gräva bort grässvålen här pga torkan - marken har varit stenhård. Så nu väntar en härlig tid när man kan förverkliga drömmar. Allt orkade vi inte gräva bort denna gång men jag har kantskurit i fyrkanter och förberett så det är "bara" att lyfta bort gräskokorna. Även om en del återstår.




Grus runt fötterna

På bilden ser det inte ut att var ett så stort område men det är större än det ser ut. Ungefär dubbelt så mycket grässvål skall bort och sedan skall området fyllas med lavendel. Vi blandar ut lerjorden med barkmull och kogödsel. Sedan kommer lavendelplantorna att få lite grus runt "fötterna" för dräneringens skull.


Finns även en plan för den andra sänggaveln - i fas 2


"Rymlingarna" fångas in

Sänggaveln är våra gamla som vi bytt ut och som jag tyckte skulle komma till användning i trädgården. Tycker den passar in i miljön i trädgården. Till sommaren kanske luktärter får klä in den.
Till vänster växer en rosenhäck av Therese Bugnet och innanför sänggaveln kommer det att bli rader av lavendel. Ett riktigt doftande hörn av trädgården alltså.

Satt redan några plantor lavendel i fjol som blommat i sommar. Har många "rymlingar" i trädgården som skall grävas upp och flyttas hit. Till höger kommer det att bli en svängd gång mot växthuset.




Stort och brett

Under helgen kom också Katsuran i jorden vid ett hörn där det behövs något som blir stort och brett vilket jag hoppas att Katsuran blir. Den doftar fantastiskt och har så vackra höströda blad.

Vi har ett upplag av skifferplattor som ligger i väntan något. De har tidigare legat i trädgården långt tillbaka. En vacker dag hittar dom nog sin plats igen. Det har hänt att besökare i trädgården trott att det var en installation - hihi. Ja - i den här trädgården kan man ju vänta sig vad som helst !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla värmande och fina kommentarer i förra inlägget - som ni ser är jag på hugget igen !

Kram/Isa

Mina odlingslådor - militära degtråg

$
0
0


Många frågor

Jag har fått många frågor om mina odlingslådor i köksträdgården, både på bloggen och när jag haft trädgårsbesök, så här kommer ett inlägg om dom.

De är alltså militära degtråg som jag hittade på Blocket för ett antal år sedan. De annonserades ut som odlingslådor och det var en slump att jag hittade dom när jag var in och letade på måfå på nätet en iskall januaridag. Det var då som tanken på en köksträdgård föddes hos mig.




Anlade köksträdgården efter degtrågen

Så här såg dom ut när vi kom hem med dom och la upp ett lager på uteplatsen på baksidan av huset. Då var inte köksträdgården ens påbörjad så man kan väl säga att jag anlade köksträdgården efter degtrågen. Det satt t.o.m en etikett kvar med militär anknytning på ett av handtagen. Dom är stålskodda i hörnen och har stått i köksträdgården  i 5 år nu och klarat vintrarna bra. Militära grejor brukar ju ha lång hållbarhet så jag hoppas på åtskilliga år till.


Första sommaren med köksträdgård och odling i degtrågen


Sex blir sju

Sex stycken fick jag med mig hem från Järleskogarna. Sedan ringde ägaren och undrade om jag ville ha en till - klart jag ville. Så sommaren 2012 grävdes det för köksträdgård och degtrågen placerades ut och fylldes med jord och jordgubbsplantor som tidigare växt i pallkragar på samma plats.




Ingen odlare

Jag är ju egentligen ingen odlare utan tycker det är trevligt med kryddor, sommarblommor och tomatplantor i köksträdgården i en salig blandning. Visst blir det lite sallad, mangold, ärtskidor och smultron också men mest odlar jag sommarblommor och kryddor. Då är lådorna idealiska.




Nytt försök

I höst skall jag förbereda jorden för nästa vår och ösa på massor med gödsel. Och vitlöken skall snart ner. Förra hösten ruttnade dom och inte en enda kom upp. Tidigare år har det aldrig varit något problem och vi har haft vitlök hela året efter skörden i slutet av juli. Den blir så mild och god - vitlöken man odlar själv.




Får aldrig veta

Jag gillar de rejäla rostiga handtagen på lådorna och att de medfarna, slitna och lagom djupa. Och att man kan återanvända gamla ting istället för att köpa nytt.

Om dom verkligen har varit militära degtråg eller om de använts till något annat får man nog aldrig veta !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

I knät på Guanyin

$
0
0
Visst har blomkolven från Fjärilsbusken lagt sig fint där i knät på Guanyin ?


Precis som man vill ha det

I flera dar har det blåst som attan här. Korgstolarna har farit runt av vinden, krukor har vält och t.o.m. har Guanyin, min fina lilla gudinna i öppningen i ruinen knuffats ner från sin plats av vinden. Väldigt konstigt eftersom hon är så tung.  Blåsten har golvat mig med så det var skönt att vakna till en fridfull dag idag utan blåst men med mycket sol och klar luft - precis som man vill ha det.


Bilderna är från augusti


Planterar för humlor och fjärilar

Älskar den här färgen som gör sig så bra mot stenarna i ruinen och är så glad att fjärilsbusken ville blomma i år efter plantering förra hösten. Klipper man ner den som en perenn på våren eller skall den få växa till sig till en buske ? Har aldrig haft buddleja tidigare. Den står ganska skyddat i ruinrabatten, mestadels i lerjord som är uppblandad.
Fjärilarna var som galna i blomkolvarna i augusti och det skattas högt i den här trädgården - vill gärna att humlorna och fjärilarna skall trivas.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner första veckan i oktober som pekar mot riktigt fint väder !
Kram/Isa

Hjältarna som fortfarande levererar ....

$
0
0


... eller gjorde i går i alla fall

Gick en sväng i trädgården i går på kvällningen för att kolla vad som fortfarande blommar. Man blir lätt bortskämd när det är säsong och det är grönt och blommar överallt. Sedan när det blir höst är det lätt att förbise hjältarna som fortfarande levererar. Eller gjorde igår i alla fall - i natt har det varit frost.




Späda skira blommor

Pelargonnävan Sweetheart har vuxit på sig rejält och blommar fortfarande med späda skira blommor med ljuvaste purpurrosa teckningar. Snart får hon flytta in i växthuset. Egentligen skulle hon ha grävts ner i rabatten eftersom hon är en flerårig perenn men nu är jag rädd att det är försent för att hon skall hinna rota sig innan vintern.




Naturligt är bäst

Den blommande soffan håller också i även om den fått en lite rufsig kalufs. Tror att gödningen med nässelvatten har bidragit mycket till att den orkat blomma så fantastiskt hela sommaren. Nästa sommar blir det mer av sånt och guldvatten också. Mer naturligt kan det ju inte bli !




Här är fler sommarblommor som vägrar ge upp. Trädgårdsverbena med rosa pelargoner, njurvinda och Million Bells i den stora gummikorgen av återvunnet material.




Klockrankan vid ruinen producerar fortfarande vackra klockor. En favorit som garanterat kommer att svämma över i trädgården nästa år igen.





Klipper obarmhärtigt

En och annan dahlia köpte jag till i kruka när inte någon av de nedgrävda kom upp. Små, små sniglar gjorde sitt bästa för att skalpera exemplaren och förvandla dom till kalhyggen innan jag hade ut snigelfritt och klippte obarmhärtigt itu alla små parasiter jag kunde hitta varje morgon. Undrar om frosten tog dahliorna i natt eller om dom klarat sig.




Gult är svårt

Den gula blomman i landet runt huset remonterar. Den har varit en riktig fjärilsmagnet i sommar. Vet inte vad den heter eftersom den alltid funnits på platsen. En gul prästkrage kanske. En av få gula blommor i trädgården. Eller den enda gula perennen egentligen - hade den varit ljusgul hade den fått flytta ner i perennarabatten. Tänk att det är så svårt att gilla gult !

Det blir intressant att se vilka växter som klarat natten - nu är verkligen hösten här på allvar. Kanske var det tur att jag gjorde en fotorunda i går om frosten tagit en del i natt!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Efter en solig morgonrunda kan jag konstatera att allt klarat natten och att det ser ut att bli en fantastiskt vacker dag i dag! DS.

Kura skymning och mata de goda

$
0
0


Lite frostnupen i kinden blir man allt

Kylan biter i kinden när jag cyklar iväg till jobbet på mornarna. Handskar sitter bra nu och jag passar på att njuta av alla granna höstfärger jag passerar innan jag lite frostnupen landar i cykelstället utanför jobbet. Åhh så jag gillar allt med den färgstarka hösten (utom blåsten då) !




Nu är det dags att fylla på ljusförrådet och tända stämningsfulla ljus överallt. Kura skymning med kvällstidningen (som numer är morgontidning eller mitt-i-mellantidning eller nåt).




Nya glasögon på

Jag har fått städdille inne i huset som varit eftersatt efter en hel trädgårdssäsong. Orkar liksom inte hålla efter både inne och ute - samtidigt. Den efterlängtade extra-fri-dagen-mitt-i-veckan firade jag i går med en frisk morgonpromenad och efterföljande yogapass. Lagom mör efter promenaden är det lätt att sjunka ner i yogalugnet.

Sedan kan man lulla runt i sin egen takt och skrubba och plocka där man känner för. Herregud så mycket damm det kan finnas på ställen man bara nonchalerat när man svischat ut till trädgården. Det var verkligen "nya" glasögon på !




Inplockat. Och mer skall det bli

De flesta korgstolar är nu inplockade från trädgården och ger en extra dimension till köket istället. Pellisarna har fått flytta in i växthuset - dom som det är värt att spara till nästa år vill säga. De italienska tomaterna har skördats och klippts ner. Basilika och timjan tronar på fönsterbrädan i köket. 

Till helgen blir det mer plock med växter och prylar. Det väntar ett antal lökar som skall ner i jorden och jag hoppas på vindstilla dagar då man bara kan skrota runt och bädda om trädgården inför vintern i lugn och ro.





Mata de goda rackarna

När det blir höst vill jag skaffa mig nya sunda vanor som kompensation för vissa ovanor (som choklad när energin tryter) och numer ingår en gurkmejashot i mina rutiner - det sprakade till i hela systemet när jag testade första gången och lite sprak i vardan är ju aldrig fel. Den här shoten innehåller allt de goda bakterierna i tarmen vill moffa i sig som i sin tur påverkar hjärnan och hela ens välbefinnande. 

Hittade recept och rolig läsning på denna fantastiska blogg. Dessutom har dessa duktiga, fyndiga och humoristiska tjejer nyss gett ut en bok som kommer att bli min nästa bibel. Läs den vetja !




Ibland får även en flitig kamera vila

Alla bilder i dagens inlägg är från förra hösten - återanvändning kallas det visst!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Vaniljpannacotta till höstens sista? fika i växthuset

$
0
0


Häckar i växthuset

Helgen har varit blåsig och regnig och jag har stundtals häckat i växthuset med elkaminen på. Skönt ställe att vistas i när det är ruskväder ute. Man är liksom ute fast man är inne.

Klematisen vid stegen blommar fortfarande sedan i juli. Fantastiskt att den fortfarande har kraft att blomma.



Idag har fårskinnsfällarna och tjocka plädarna plockats fram till höstens sista? fika i växthuset.




Len vaniljpannacotta

Vaniljpannacotta gjord på havregrädde toppad med plommonkompott på egna plommon smakade ljuvligt att avrunda växthussäsongen med. Jag gör mina pannacottor så här:

Lägger två gelatinblad i kallvatten i 5 minuter medan en förpackning med havregrädde värms upp i en kastrull på spisen tillsammans med honung och äkta vaniljpulver (efter behag precis som farbror Melker). Sedan är det bara att krama vattnet ur bladen och röra ner dom i den varma grädden och hälla upp i små pannacottaglas. Efter två timmar i kylen är de redo att toppas med något gott. Av en sats får man ut cirka 4 glas beroende på storlek. Så himla enkelt och smidigt. Går utmärkt att förbereda dagen innan också. Brukar alltid gå hem hos alla.




Vann fot-SPA

Vi var ett gäng damer som träffades för ett fot-SPA som jag vann vid skördemarknaden i Karlslund. Ett tag tänkte jag att vi kanske kunde vara i växthuset men det hade nog blivit för trångt med alla baljor så det blev fika i växthuset innan vi landade i vardagsrummet med våra baljor och Sara från Forever Living som visade Aloe veraprodukter och instruerade oss.




Superlena fötter

Så nu sitter jag här med superlena fötter efter scrub och alla möjliga insmörjningar. Tandkrämen från Forever Living har jag använt i säkert tio år och kan inte vara utan. Direkt jag går över till en vanlig tandkräm med fluor i får jag värk i kroppen. Kan kanske vara ett tips till andra som har Fibromyalgi.

Undrar om det inte blev en pannacotta över. Skall nog lägga upp mina silkeslena fötter i soffhörnet och bara njuta en stund !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Sittplatser från sommarens trädgårdsbesök

$
0
0


Låt dig charmas !

Ni som följt mig genom åren vet ju att jag har en förkärlek för sittplatser i trädgårdarna jag besöker. Oavsett om det är en ensam stol i ett avskilt lummigt hörn av trädgården eller en bekväm loungegrupp så förmedlar den så mycket av trädgårdens charm och stämning. Så här kommer ett urval av bilder från sommarens besök. Låt dig charmas och dröm dig bort !

Vi startar i den ultimata trädgården från trädgårdsrundorna i NV Skåne i juni där paret som anlagt sitt paradis skapat den under 42 år.




Att få vila i den där solstolen i den här trädgården och bara njuta av allt vackert måste vara så nära paradiset man kan komma.




Det är klart att den ultimata trädgården har massor av olika sorters sittplatser som den här lite ovanliga på den kullerstenslagda innergården.




Skön hörna (som jag tror var favoritplatsen) där man har uppsikt över hela trädgården.




Precis när man klivit in i trädgården som döljer sig bakom både plank och dörr mot gatan möts man av ett förtjusande litet hörn med en sittplats.




Lummigt och grönt med kontraster. Stenkonst att njuta av och sittgruppen under träden.

HÄR kan du läsa hela mitt inlägg från den här trädgården !




I änden av växthuset finns en annan värld

Vi stannar kvar i NV Skåne och kikar in hos Maria med sitt fantastiska växthus. Där i änden av växthuset under dignande vinrankor har hon skapat en liten oas av avskildhet. Dit man kan smita undan när man vill vara alldeles ensam. Ensam med sina tankar och bara vara.




Under en rostig sol som strålar ner på en och doftljus som stilla fladdrar sitter man lite dold för livet som pågår där ute. Känslan är svår att förmedla - den måste upplevas.




En enkel stol i grönskan räcker långt. Som här på ett koloniområde vi besökte.




En sliten soffa under ett knotigt äppelträd. En sittplats kan se ut hur som helst. Den är lika älskad för det.



Vi stannar kvar i Skåne och åker över till andra sidan - till Österlen. Med blåvitrutiga dukar hälsar "En liten del av Medelhavet" välkommen.


Vita murar, doftande lavendel som är inramade med grönska förstärker hela sinnebilden av att man verkligen är vid medelhavet. Sittplatsen blir liksom pricken över i !




En underbar plats på jorden att längta tillbaka till och bli inspirerad av.




Vid Blå huset i Borrby hittar vi den här förföriska sittgruppen. Här kan man sitta och fika eller bara strosa omkring.



Hos Karl Fredrik på Eklaholm hittar vi en pampig stol som tronar på hans bakgård till butiken i sällskap med massor med växter och roliga-vill-ha saker.




Hos Carina och Krister på Österlen anar man bara de vackra sittplatserna i den fantastiska grönskan.




Vilken magisk doft och skönhet som sprider sig runt den här sittplatsen med alla rosorna i deras vackra rosenträdgård som Claus Dalby skildrat i sina böcker !

HÄR kan du läsa hela inlägget från den här trädgården !




Vi avslutar vår runda med en liten tur till medelhavet - till trakterna runt Nice. I alla pittoreska gränder kunde man hitta en liten sittplats.




En stor grön växt och en snirklig soffa  utanför porten och du är hemma ! Härlig färg på porten som matchar fönsterluckorna.




Till sist landar vi i en skön soffa vid huset vi hyrde i Nice i somras. Bland ljuv jasmindoft, trevliga kvällssamtal och härliga middagar.

I vinter kommer del 2 - en snöig vinterdag när vi behöver en dos sittplatsattraktion !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Min trädgård is the soundtrack of my life

$
0
0


Redo att sjunga trädgård

Idag var jag bara tvungen att gå ut i trädgården på eftermiddagen efter jobbet. Har jag inte varit i trädgården under några dagar gör sig abstinensen och längtan påmind direkt - min trädgård is the soundtrack of my life.

Jag byltade på mig dubbla joggingbyxor för säkerhets skull, både tunna och tjocka och bäddade in fötterna i mina gamla Helly Hansensockor från 70-talet innan jag stoppade ner dem i stövlarna - sedan var jag redo att sjunga trädgård !




Mmmmmmmmm

Tänk att man kan må så bra av att få komma ut i trädgården och skrota runt. Det är som att kliva ut i en annan värld. En värld där allt annat försvinner. En värld som är som en stor varm famn - där man kan skapa precis som man själv vill. Mitt eget universum av kreativitet.




Nu får det nog stå framme

Det här bordet har stått bakom växthuset i flera år. Köpte det innan vi byggde växthuset då jag samlade på mig både möbler och saker, sedan har det inte riktigt hittat sin plats. Ibland plockar jag fram det - som idag.





Uppträdda äpplen

Äpplena är uppträdda på grillpinnar av trä. Såg en så inspirerande idé hos konstnärliga Linda när hon var med i Nyhetsmorgon på TV4. Mina äpplen var lite för stora och tunga för att stoppa ner pinnen i korgen så mina spett fick ligga i stället. Kika gärna in hos Linda med bloggen Uterummet !




Lilla fairyn Hannah som suttit ute i många år och blivit vackert rostig fick vakta hela härligheten. Svårt att tänka sig att hon var alldeles grön från början !




Tar det som finns

Den stora rosmarinen köpte jag på trädgårdsmässan i våras och nu är den som en stor härlig buske. I vattenkannan sitter avklipp från en blommande basilika och slingan är från klockrankan som fått vacker höstfärg.





Det är så härligt med alla klara varma höstfärger nu. Hoppas frosten håller sig borta ett bra tag till så man hinner njuta ordentligt.




I helgen skall det nog bli mer trädgårdstid - bäst att passa på och tanka ordentligt medan man kan - här skall sjungas trädgård tills jag blir alldeles hes !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Nu kom både tulpaner och pingstliljor i jorden

$
0
0



???

Under veckan kom det en avi att jag hade en brevförsändelse att hämta. Jag kunde inte för mitt liv förstå vad det skulle vara så när maken kom hem med en tulpanlåda under armen blev jag glatt överraskad.




Överraskar sig själv

Visst hade jag tänkt att jag skulle skicka efter de vackra tulpanerna från Allt om Trädgård och tydligen hade tanken övergått i handling eftersom lådan står här - ibland kan man tydligen överraska sig själv (om inte maken haft ett finger med i spelet och betalat in avin med tulpanlökarna).




Förgyller rabatten

Så nu har jag grävt ner dom i perennarabatten efter stenkanten i första svängen i rabatten. Olika små grupper av Shirley som är vit med ljust rosa kanter och Negrita som flammar i purpur kommer att förgylla rabatten i april och maj.




Hade fler lökar som väntade på att få komma i jorden och dessa söta narcisser tänkte jag plantera framför växthuset i lavendellunden.




Stenar istället för lavendelplantor

Nu hade jag ju inte flyttat hit lavendelplantorna än så jag la istället ut kullerstenar där dom skall stå med ca 50 cm mellanrum - c/c ( centrum till centrum på plantorna). Sedan satt jag lökarna i grupper mellan kullerstenarna så blir det en liten lund på våren också att njuta av. På våren klipper man ju ner lavendeln och sedan när lökarna blommat över kommer lavendeln att dölja de fula bladen. Så tänker jag i alla fall.




Glad över skördekorgen

Är så glad över den fina skördekorgen som jag använder flitigt nu i trädgården till allt möjligt. Maken hittade den när han tömde sin mors lägenhet.

Narcissen Barret Browning är doftande också så det blir en väldoftande lund framför växthuset från tidig vår och hela sommaren. Dessutom återkommer hon år från år och jag hoppas hon skall trivas och sätta nya små lökar varje år.




Här syns lunden från växthushållet och de lavendelplantor jag flyttade dit i fjol.




UNDERBART

Jag har inte grävt klart allt än utan mer gräsmatta skall bort och mer barkmull och kogödsel skall på - men med ett steg i taget kommer man igenom till slut !

Åhh vilken skön trädgårdsdag det blev idag och nästan 10 grader varmt har det varit också - UNDERBART !!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Klipp rakt ner i rabatten för Max med polare

$
0
0


Njut, njut och njut

Miscantusgräset är väldigt vackert nu med alla sina höstfärger som går från varmaste gult till djupaste purpurlila - färgerna blir intensivare och klarare för varje dag så nu får man passa på att njuta innan hela härligheten försvinner i alla nyanser av novemberbrunt.




Måste underlätta för mig själv

Jag brukar alltid låta allt stå kvar i perennarabatten till våren och klipper ner allt då. Men i år börjar jag i höst istället - vissa växter som solhattarna som blommat över klippte jag ner i 5cm-bitar med häcksaxen rakt ner i rabatten. Och fler ska det bli. Det blir drygt på våren när allt skall göras så jag måste förbereda mig bra i höst för att underlätta för mig själv till våren. Dessutom tror jag att växterna klarar sig bra när de är flera år gamla och väletablerade. Klippet blir ju skydd i vinter istället.




Hejdundrande kalas för Max och hans polare

Jorden ska ju förberedas bra för att ge växterna de bästa av förutsättningar till nästa säsong så höstgödsla med Algomin gjorde jag i månadsskiftet augusti-september. Sedan har jag bestämt mig för att anamma tipset om att klippa allt rakt ner i rabatten och bli jordförbättring på plats i stället för i komposten. Sedan i vår efter all nedklippning lägger man på ett lager med kogödsel blandad med barkmull uppepå klippet och vips så ser rabatten inte ett dugg "skräpig" ut !

Jag såg en hel del maskar i rabatten när jag grävde för tulpanlökarna i förra inlägget och det gör mig så glad.

Hej masken Max ! ville jag utropa. Åhh vad jag är glad att se dig - bästa trädgårdskompis, skall ge dig massor att äta i höst. Samla alla maskkompisar och ställ till med ett hejdundrade kalas - i den här rabatten kan ni rocka loss !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Vacker höstfärg på klockrankan

$
0
0


Tål att skrivas om

Kanske blir det årets sista inlägg om klockrankan - en av favoriterna bland sommarblommor den här sommaren. Kanske inte eftersom den är så fantastisk. Den tål att skrivas om många gånger och visas bilder från olika stadier. Visst hade jag hoppats att den skulle klä in stora delar av portalen och pallkrageväggen i köksträdgården men den har överträffat mina vildaste drömmar.




Ännu mer prakt nästa år ?

Den har blommat sedan juli och levererar fortfarande vackra klockor. Höstfärgen är så otroligt vacker och nu har den t.o.m. slängt sina långa lianer runt portalen och till andra sidan. Nästa år skall den få klä in portalen från båda hållen !




Plocka frukter som blir till frö

Vissa blommor har utvecklat en frukt när de släppt kronbladen. Antar att det är där det finns fröer till nästa års klockor. Skall plockas en torr dag och läggas på tork. I februari är det dags att så fröerna till nya livskraftiga plantor. Då hoppas jag att jag har massor av egna fröer.




I början av juni var det lite tanigt i köksträdgården som det brukar vara den tiden. Plantorna i korgarna är nyplanterade.




Klockrankan har börjat sin väg att klä in pallkrageväggen.




I slutet av juli täcker den stora delar av väggen och dessutom har den lagt sig väl till rätta överst på väggen och slänger ut vackra klockor åt alla håll.




Den invaderade även den stora ampeln och här ser man de olika färgstadierna som är så roligt att följa. Klockan kommer ut som nästan gul och slutar sina dagar i mörkaste lila.




En ung nykläckt klocka till vänster och en lite äldre till höger.




Det är roligt att gå tillbaka till början av sommaren och se utvecklingen för man glömmer så himla fort.




I mitten av juli har allt kommit i gång bra. Den verkar trivas och klänger sig fast i portalen.




I slutet av augusti gör den sitt bästa för att inta hela portalen och kastanjestaketet.




Sen upptäckt

Tänk att jag inte upptäckt den här vackra klängväxten förrän nu eller förra hösten när jag såg bilder hos Claus Dalby och några andra bloggar. Men bättre sent än aldrig. Ibland öppnas ens ögon och man ser en växt som liksom varit dold för en tidigare. Är så glad och tacksam för att jag upptäckte den här växten som gett så mycket glädje den här sommaren.




Långt in i november ?

Det skall bli kul att se hur länge hon kan fortsätta att blomma - om inte frosten tar henne innan förstås. En växt att verkligen rekommendera att dra upp från frö nästa år !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa
Viewing all 1513 articles
Browse latest View live