Quantcast
Channel: Isas Trädgård
Viewing all 1512 articles
Browse latest View live

Fönsterram + armeringsjärn = spaljé åt klätterros

$
0
0


Sått kantväxt

Idag har jag sått strandkrassing Wandering mixed som kantväxt i nya rostiga rosenrabatten. Den kommer i alla möjliga härliga pastelliga färgnyanser och gillas starkt av bin och humlor. Perfekt med andra ord.




3 plantor räcker inte långt

Fick med mig 3 st plantor hem från Rosendal i tisdags som får breda ut sig framför mjölkkrukan sedan hoppas jag att fröerna jag sått ska gro så småningom (helst så fort som möjligt) och fylla på kanten. Den här godingen ska ju blomma till frosten tar den i höst så det finns gott om hopp. Och tid.




Underbar liten blomma med härlig färgsättning. Och en helt ny bekantskap för mig.




Ut med er 

Nu börjar jag bli lite trött på alla plantor som trängs i växthuset och vill få ut alla så fort som möjligt.  Vill ha tillbaka bordet så jag får plats att lösa korsord till teet. Fast i stället för att gräva ner plantorna  så rensar jag mellan alla stenarna framför växthuset och på uteplatsen och får en idé till en spaljé till klätterrosen på baksidan.




Fönsterram + armeringsjärn = spaljé

På temat man tager vad man hafver letade jag upp slängda armeringsjärn som fanns någonstans under grönskan i buskaget bredvid ruinen och i förrådet hittade jag en gammal fönsterram där fönstren krossats och ramlat ur. Sen var det bara att leta upp hammaren och märlor och slå fast armeringsjärnen på var sin sida av fönsterramen som ben att trycka ner i rabatten.




Kan bli 3-4 meter

Och vips så hade den lilla nyplanterade (i höstas) klätterrosen Giardina fått en patinerad ram att växa runt. Först tänkte jag klä in fönsterramen med hönsnät men tänkte sen att det blir vackrare om rosen kan klättra emellan och själv bre ut sig som den vill. Giardina kan bli 3-4 meter om hon trivs så vi får väl se hur det ser ut i höst när hon fått växa en säsong.




Pyntningen kvar

Det här hörnet skall pyntas upp med krukor, ljusslingor och ljuslyktor. Randgräset som skall grävas upp i perennrabatten apropå temat man tager vad man hafver skall få vaja i stora krukor och lite annat smått och gott ska få flytta in. Symaskinsbordet ska flyttas bort och thujahäcken klippas.

Men just nu är jag jättenöjd med att ha rensat i rosenrabatten och mellan stenarna och fått upp en spaljé - precis lagom patinerad och rostig. Skall bli härligt att sitta vid matgruppen i sommar och dra i sig rosendoften.




Glädjs varje dag

Klätterrosen har redan fått massor av knoppar och sträckt lite vällustigt på sig när det varit några regniga dagar. Så roligt att alla rosor jag planterade i höstas tagit sig så bra - det skall bli så kul att få se deras utveckling i sommar. Går rundor varje dag och kollar knoppar och glädjs över hur mycket dom växer. Ett riktigt trevligt sällskap i trädgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Hatkärlek, vävarväxter och maffigt är tanken

$
0
0


Förlåten för nu

Det är en envis rackare - Bergsklinten. Hur mycket jag än försöker få bort den från rabatterna så nässlar den sig in och innan man vet hur det gick till så blommar den i stora dungar. Fast det är klart - egentligen är den ganska vacker nu på våren så den är förlåten, i alla fall till nästa gång jag tröttnar på dess framfart - att placera sig där den absolut inte skall vara.




Efterlängtad

En annan liten goding som är desto mer välkommen är den lilla ljuvliga nävan Ballerina. Blir alltid lika glad när den dyker upp med sina näpna små ansikten.






Visst är den otroligt vacker med sina tecknade ådringar på kronbladen - som ett eget litet konstverk, skapat av naturen.




Framfusig och välväxt

En helt annan växt som satt ordentlig fart är Jättedaggkåpan som jag har lite hatkärlek till. Den är liksom lite för framfusig och tar väldigt lite hänsyn till sina närmaste grannar.

"Här kommer jag" - utropar den och bara vräker sig fram. Ändå har jag den lite överallt i trädgården som kantväxt. Den är som vackrast före midsommar tycker jag - sedan brukar jag snagga den när den blir för burdus någon gång i juli. Lite stukad brukar den sedan hålla sig på mattan resten av säsongen.




Planteringsväder

Idag har det varit riktigt ruggväder och egentligen vill man bara göra som keramikfågeln i grönskan - stoppa näbben under vingen och kura ihop sig i kylan. Fast växlande regn och 8-12 grader är idealiskt väder för att flytta växter och plantera nya.




Passa på

Så det var bara att hoppa i de blommiga gummistövlarna, greppa spaden och ge sig ut. Nu gick det lätt att gräva upp några förrymda stjärnflockor som gett sig av till andra sidan staketet vid perennarabatten. Dom fick en ny boplats i rostiga rosrabatten. Tror de blir en bra vävarväxt till rosorna. Får nog köpa ett gäng också - fast jag fick hicka när jag såg prislappen hos vår närmaste handelsträdgård.

85kr/plantan - det är inte billigt med trädgård alla gånger.  Tur att vår trädgårdsförening är inbjuden till trädgårdskväll i morgon med 20 % rabatt. Då får man passa på.




Täpper till alla hål

Passade också på att plantera ut en del av mina uppdragna sommarblommor när jag ändå var i farten. Alla "hål" i alla rabatter kommer att förses med någon ettåring som fyller ut bra. Kanske till och med en grönsak.




Maffigt är tanken

Här har jag planterat ut jätteverbena som skall svaja i bakkant mellan rosorna tillsammans med några blomstermorot Dara och Kronärtskocka Provencal (kanske blir alldeles för stor) som bryter av. Maffigt ska det bli är tanken. Tillsammans med stjärnflocka, vallmo och strandkrassing.

Det fattas fortfarande något - något jag inte kommit på än. Kanske ytterligare en vävarväxt eller något helt annat. Mina uppdragna limefärgade Zinnia kanske får flytta in.

Det är så roligt att komponera och måla rabatter och se allt sakta växa fram. Mest av en slump eller stundens ingivelse. Eller också pågår planering i mitt undermedvetna och överraskar när man minst anar det. Spännande är det i alla fall.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

Micro blev macro och bara regn hos mig

$
0
0


Klivit in i Evert Bäckströms värld

Det är bara regn hos mig sjöng Orup en gång i tiden - jag är benägen att hålla med. Toppat med blåst som går genom märg och ben och ett inflammerat svullet ögonlock som ger dimsyn och värk nattetid är inte humöret på topp precis. På två dagar har jag knappt varit i trädgården och har redan abstinens.

Som tur är botaniserade jag till slut bland alla böcker i våra bokhyllor och hittade makens GW-böcker och blev helt fast. Totalt otippat tog jag klivet in i kriminalkommissarie Evert Bäckströms värld. Nu förstår jag GW:s storhet som författare. Två är redan avverkade sedan väntar ytterligare tre - och till dess hoppas jag både vädret och inflammationen bättrat sig avsevärt.




Micro blev till macro

Sådde Micro Greens för första gången i växthuset för ca 15-20 dagar sedan. Det var nog meningen att man skulle skörda dom medan dom fortfarande var micro. Det har jag inte hunnit med och när både jag och maken smakade på grönskan som hunnit bli macro så var bladen både peppriga och starka.
Inte riktigt vår smak. 

Så fort vädret sköter sig bättre än vad det gjort de senaste dagarna och värmen återvänt tänkte jag skörda grönskan och torka det tillsammans med lite andra örter i vår nya örttork som aldrig blev invigd vid nyförvärvet i höstas. Så kommer dom till nytta i alla fall. I både örtsmör och matlagning.




Här har dom precis kommit upp och börjat växa. Har 4 påsar till av andra sorter så det är bara att skörda och fortsätta så och förhoppningsvis skörda i tid nästa gång.





Riktigt mysigt ändå

Regnet är i alla fall bra för rosorna och alla rabatter och kommer värmen tillbaka så kommer det bara att smälla till av växtkraft i rabatterna.  Det är ju något att verkligen se fram mot - nu väntar den sköna varma sängen med en påbörjad välskriven GW-bok medan regnet slår mot rutan. Riktigt mysigt det också måste jag medge.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Farväl maj och välkommen juni

$
0
0


Kan bara bli bättre

Farväl maj 2019 och välkommen juni - första sommarmånaden att njuta av (även om det just i dag regnar och är kallt). Det kan liksom bara bli bättre och bättre ska det bli enligt väderleksprognosen - det ser jag verkligen fram mot. Idag kryper jag nog tillbaka till soffhörnet med en tjock GW-bok och inväntar bättre tider.




Ruvar i jorden

Inte ens fröerna jag direktsått vill sticka upp sina små huvuden i det här vädret upptäckte jag när jag gick den vanliga trädgårdsrundan i morse i blommiga gummistövlar och kapuschongen uppfälld. Dom ruvar liksom där nere i jorden och väljer en varm och solig dag att göra entré på. Jag förstår dom. Vi ses en vacker och strålande dag i trädgården. Snart. Mycket snart.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Hattifnattar runt överallt och blir inte klar någonstans

$
0
0


Det är något speciellt med träd

Njuter när gräset är nyklippt och av värmen som kommit - helt underbara eftermiddagar i trädgården. Klotpilen börjar göra skäl för namnet och har vuxit till sig sedan planteringen 2014 - så kul varje år att se utvecklingen. Älskar att gå under den vilket jag brukar göra varje gång jag rundar den på väg till eller från växthuset från det här hållet. Det är något speciellt med träd. Och allra helst klotformade.




Daggkåpan ser nästan formklippt ut där den bildar mjuka bollar lite varstans i trädgården.




Bortglömd stackare

En av amplarna från Katrinebergs handelsträdgård hade jag vid ett tillfälle av sinnesförvirring hängt upp i plommonträdet på framsidan och glömt bort i allt regnande som varit. I den täta grönskan kom inte regnet åt och idag upptäckte jag den bortglömda och befriade omgående den stackars växten från sitt undantag. Den hade dock klarat sin vistelse riktigt bra och piggnade också till efter en ordentlig vattenkur.




Ny plats

Nu har den fått en ny plats i gamla pilen och där kommer jag garanterat att komma ihåg att vattna den. Den blev så fin på sin nya plats mot den grånande stammen. Här har klätterrosorna satt en ordentlig fart efter förra sommarens värme och klär nu in nästan hela stammarna.




Dom är fulla av massor av knopp och det skall bli så kul att se blomningen tillsammans med lavendeln som växer runt trädet.




Hattifnattar runt

Wrams Gunnarstorp har så läcker färg som gör sig så bra mot den gråa stammen. Så här fint blommade hon 11 juni i fjol.

Det är fortfarande som en byggarbetsplats i trädgården även om det inte syns på bilderna och jag hattifnattar runt överallt och blir aldrig klar någonstans. Köksträdgården är halvklar och massor av plantor står och stampar i sina små krukor och bara vill ut på sin riktiga växtplats. Det är då jag sätter mig med en bok i däckstolen i växthuset och vilar istället. Det brukar vara så här varje år före midsommar och på något sätt blir allt klart till slut ändå.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Nässlor, magisk doft och parasollet på plats

$
0
0


Dundrade loss på himlen

Det går fort nu i trädgården. Vissa växter i perennarabatten växer en decimeter om dagen verkar det som och regnet som kom igår gav tydligen en extra skjuts då flera åskväder dundrade loss på himlen och öppnade portarna på vid gavel. En del växter for lite illa i slagregnet men hämtade sig snabbt. Sommarblommorna har också kommit igång som de dubbla Million Bells i mormors soffa.





Tänker på fjärilarna

Snart skall de få nässelvatten som dom brukar tycka om. Har massor med nässlor i rabatterna som jag snart skall klippa ner som fått stå kvar som värdväxt till nässelfjärilarna. Nänns inte ta bort dom när miljöerna för fjärilarna bara minskar och minskar för varje år när naturliga ängsmarker försvinner.




Invasiv skönhet

Den här invasiva skönheten tar över mer och mer och tränger undan våra vanligaste dikesväxter som behövs för insekter och fjärilar. Just dom här kommer i alla fall inte att sätta frö och sprida för vinden. Egentligen skulle vi gå man ur huse och slå ner eländet med lie innan dom hinner sätta frö (även om dom är vackra) och sprida fröer till de undanträngda istället.




Magisk doft

Rosen Therese Bugnet sprider nu sin magiska doft i trädgården och jag stoppar ner nosen varje gång jag går förbi i någon utslagen skönhet.




Har en hel häck som avgränsar lavendellunden från ruinen som nu är full i knopp och blommar. En del blommor slogs ner av regnet i går, men det kommer ständigt nya så det gör inte så mycket.




Får så nytt i köksträdgården

Ampeln i köksträdgården växer på sig bra och utvecklas mot det håll jag önskat - att bli som en rund blomsterboll. Annars händer det inte så mycket i köksträdgården. En del kronärtskocksplantor har planterats ut liksom rosenkål och Ms Mars solrosor. De fröer som jag direktsått vägrar fortfarande att titta upp över jordytan - händer det ingenting under helgen får jag så nya.




Regn på gång

Gräslöken kommer dock alltid tillbaka i en stor tuva och blommar nu för fullt och är så vacker. Nu blåser det snart upp till regn igen - parasollet är nerfällt (ett blåste sönder i går i åskovädret så nu är vi noga att fälla ihop och dra åt en rem runt så det håller sig på plats), dynorna intagna och växthusdörrarna stängda. Kanske kvällens grillning blir inställd och kycklingen får tillagas i ugnen istället. Fast i växthuset kan vi alltid sitta och mysa trots allt regnande.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner- trevlig lördagskväll !
Kram/Isa

Vissa köper jag - andra drar jag upp

$
0
0


Knoppiga solrosor

Ms Mars solros har tagit sig jättebra och fyller nu upp den runda zinkbaljan i köksträdgården där annars Linnétagetesen brukar bo. Är så glad att jag drog upp några plantor så dom fått lite försprång mot dom jag direktsått för några veckor sedan som knappt vågar sticka upp sin lilla grodd. Dom är redan knoppiga och det skall bli så kul att se blommorna som var så vackra på fröpåsen.




Tacksam, god och vacker

Rosenkålen har också växt på sig och sträcker sig rejält upp mot ljuset. Drog upp 6 st plantor som skall få pryda köksträdgården i sommar. Tacksam,  god och vacker.




Vissa köper jag

Basilikan frösår jag i en hink i växthuset,  men en del andra kryddor brukar jag köpa som citrontimjan, timjan, krusbladig persilja och mynta. De här fina exemplaren kommer från Rönne Trädgård dit vi tog en tur i regnet i dag.




Föll pladask för röda

Hos Rönne Trädgård finns massor med vackra krukor, rostig trädgårdskonst och ett bra och stort sortiment av pelargoner. En Mårbacka tulpan samt flera stora exemplar av röda hängpelargoner fick följa med hem. Jag som aldrig köper något rött föll pladask idag.




Underbart är kort

I perennarabatten blommar nu Kungsnävan bland all daggkåpa. Synd bara att den inte blommar så länge. Hade gärna njutit lite längre av den här godingen. Underbart är kort och man får passa på.




Vräker sig uppför stegen

I växthuset har den nedklippta klematisen hämtat sig och formligen vräker sig upp för stegen. I fjol tog den sig ända upp till toppen och det kommer den säkert att klara i år också av döma av den fart den har nu.

Helgen har gått fort och bjudit på både stekande sol i gräsbacken på Fornaboda travbana (paybacktime för makens stora intresse) och dundrande åska med slagregn när jag och mitt trevliga besök B kurat i växthuset medan vi pratat och skrattat i timmar. En riktigt skön helg med andra ord!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Porlande sällskap, jordiga fötter och lycklig över varje knopp

$
0
0


Trädgårderat hela eftermiddagen

Idag har jag varit i trädgården hela eftermiddagen och ända till kl 21 då jag kroknade och haltade in. Gjorde en raid i köksträdgården och nu är lite mer på plats även om det ser ynkligt ut i krukor och lådor när det är nyplanterat. Min vana trogen har jag hattifnattat runt och gjort lite här och lite där så kroppen skall orka.



Jordig blir man

Slog mig faktiskt ner i däckstolen en liten stund (en väldigt liiiten stund) och vilade fossingarna som klafsat runt i jord i perennarabatten och skitat ner strumporna. Sedan var det dags att plantera kryddor och jätteverbena i krukor och plåtburkar igen.




Tuppens tråg

I ett av degtrågen som tuppen vakar över fick rosenkål, kronärtskocka och solrosor flytta in idag. Även alla tomatplantor fick flytta ut i andra degtråg för nu är jag så trött på att ha dom drällandes på brickor överallt.




Ljuvligt väder

Det var ljuvligt väder och solen sken hela eftermiddagen även om det blåste en del. Mot kvällningen mojnade vinden och det var perfekt planteringsväder. Båda pardörrarna till växthuset öppnades upp och ljuset strömmade in.




Porlande sällskap

Fontänen höll mig sällskap hela eftermiddagen och jag älskar att höra hur vattnet porlar runt stenen. Så rogivande. Fontänen är det första jag sätter på när jag kommer ut i trädgården och det sista jag stänger av när jag går in för kvällen.




Man vill inte gå in

Det är nu det börjar bli sådana där ljuvliga kvällar då man inte vill gå in. Det lovar gott för nästa veckas midsommarfirande - då hoppas jag på fantastiskt väder och vackra, ljumma kvällar. Maken påpekade att det skulle bli regn från lunch i morgon och hela eftermiddagen samt hela onsdagen. Vilken tur att jag utnyttjade dagen i dag !




Lycklig över varje knopp

I år är det massor av knoppar i pionbuskarna - så himla roligt. Sarah Bernardt är en stor favorit, endast några år gammal. Så jag har varit lycklig över varje knopp som kommit. I år är rekord. Och det är klart att pionerna växer på sig varje år, men man kan aldrig ta något för givet i trädgårdsvärlden. Finns mycket att glädjas över i trädgården nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Gigantisk vallmo, charmig rost och ljuvlig prasslande ros

$
0
0


Står ute hela året

Älskar rostigt och patinerat med mycket själ och historia. Efter många år utomhus har de vita kronorna också börjat rosta som nu står i rostiga rosenrabatten. I den här trädgården står nästan allt ute året om och får tåla lite bitande kyla, häftiga snöstormar och vräkande regn. Ibland glömmer jag dock något som absolut skulle ha plockats in men det är livets gång.




Ibland ska man ha tur

Den här lilla godingen är en kär favorit. Den kom till mig på en antikmarknad en het sommardag i Rättvik när vi var på Dalomsemester. Säljaren var i valet och kvalet om hon skulle sälja den lilla pärlan och hade precis bestämt sig och ställt fram den när jag råkade traska förbi, kikande efter fynd. Ibland ska man ha tur.




Blir bara vackrare och vackrare

En gammal del av en mangel fyndad för en tjuga blir bara vackrare och vackrare ju längre den får stå ut och rostas av väder och vind. Tillsammans med blommande rosor blir det en tiopoängare.




Sommaren stora fotoobjekt

Den rostiga gamla stolen utan sits som jag föll pladask för hos Karl-Fredrik på Eklaholm i somras kommer att bli sommarens stora fotoobjekt. Rosen Leonardo da Vinci har redan fått knoppar och jag knappt bärga mig innan de slår ut. Kommer att bli magiskt när de klär in stolen i en praktfull rosendräkt.





Gigantisk vallmorabatt

Den höstsådda vallmon gör sitt bästa för att dölja vissnande tulpanlökars fula blad (vilket var tanken när jag strödde ut fröerna i höstas). Strödde ut 800 fröer till The Giant och gallrade aldrig när fröerna grott i våras.

Det kommer att bli en gigantisk vallmorabatt när alla plantorna sätter igång att blomma (även om alla inte kommer att blomma pga av att dom står för tätt) och sedan skall frökapslarna (som kan bli 5-8 cm stora!) få stå kvar och pryda rabatten långt in i hösten. Så spännande när det är första året.





Glad, tacksam och ödmjuk

Känner mig så tacksam och ödmjuk när jag kliver ut här och ser alla rabatterna och rosorna som blommar. Är så glad att jag tog hjälp i höstas för att göra om rabatten närmast huset - nu börjar trädgården bli som jag vill ha den. Vid sänggaveln till lavendellunden till höger har den ståtliga rosen Kordes Rose Moonlight växt till sig ordentligt och etablerat sig och är full i knopp.




Ljuvlig när hon blommar

Så här ljuvlig är hon när hon blommar - ifjol torkade alla knoppar bort i hettan så nu hoppas jag att hon levererar. Har ju drömt om hur hon skall invadera sänggaveln och ta för sig med prasslande blommor i ljuva pastelltoner mellan spjälorna.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

För ett år sedan visste jag inte vem hon var. Nu vet jag.

$
0
0


En helt vanlig, normal svensk sommar

Idag regnar det så det slår mot rutan och blåser på tvären - tur att jag fick skjuts till och från jobbet så jag slapp sträva på cykeln i ruskvädret. Det är nu man skall tänka på förra årets extremhetta och vara tacksam över allt regn som kommer ner så att grundvattnet fylls på, grödorna på åkrarna växer och frodas och rosorna i trädgården blir glada och lyckliga. Är bara tacksam och själaglad över att vi har en helt vanlig, normal svensk sommar även om kroppen inte är lika glad alla dagar.




Lurar i daggen

Bakom daggkåpehäcken vid ruinrabatten lurar förutom pionen som sträcker på sig dahlior, kronärtskocka, gladiolus och buddleja som skall ta vid när Sarah Bernardt blommat klart, men dit är det ett tag, först ska jag njuta av pionens vackra blommor som än så länge är i knopp.


 

Så dök hon upp igen

Alltså - hur vacker får man vara på en skala? Föll för den här skönheten redan i fjol när hon oannonserad bara dök upp i rostiga rosenrabatten när den skulle göras i ordning. Sedan glömde jag köpa fröer och hittade henne häromdagen på en handelsträdgård nära mig.




Klart rödmalvan Zebrina fick följa med hem för att förgylla perennarabatten. Hon är som ett glittrande smycke som lyser lång väg.




Korgstol i grönskan

Väderleken med ömsom sol ömsom regn gör att växtligheten formligen exploderar i rabatten och korgstolen har nästan försvunnit i grönskan där den står omgiven av flyktiga nävor som frösått sig, rakryggad stäppsalvia och mjukslingrande silverarv.




Stark roskärlek

För ett år sedan visste jag inte vem hon var. Nu vet jag. Hon tog mig med storm redan förra hösten när hon levererade de första knopparna och kärleken är minst lika stark i år. Hon växer precis utanför mitt hemmakontor så jag har full uppsikt över hennes utveckling. Jag säger bara. Chippendale.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Bockade armeringsjärn till rosorna

$
0
0


Börjar bli kräsen

Förra helgen var vi på en liten turné och som av en händelse åkte vi förbi ett loppis som såg lockande ut. Annars är jag ganska kräsen nu för tiden efter så många års skattletande och dessutom börjar det bli överfullt överallt. Men det här var ett riktigt bra loppis - ordning och reda och roliga saker till bra priser.




Får åka tillbaka efter fler

Stöden i böjda armeringsjärn var väldigt långa så första rundan gick jag förbi dom men andra rundan gick det inte att undvika dom längre utan 5 st fick följa med hem för en tjuga styck.

Nu när jag vet var jag skall ha dom ångrar jag att jag inte köpte fler. Det blir nog att åka tillbaka till loppiset i helgen igen och fylla på lagret.




Rostigt stöd

Rosen Chippendale som får så stora tunga blommor kan behöva ett rostigt stöd här i livet som fångar upp den stora rosen.




Knopparna är minst lika vackra

Jag visade henne fullt utslagen i förra inlägget och knopparna är minst lika vackra - dessutom skiftar hon i färg för att slutligen landa i rosa toner.




Rosenrabatterna håller ihop

Är så nöjd med mitt "staket" som både avgränsar, ger stöd åt rosorna och är vackert. Dessutom blir den här rabatten en förlängning på rostiga rosenrabatten med sitt uttryck så rosenrabatterna "håller ihop". Såg något liknande i Stadsparken här i stan för många år sedan. Skall se om jag hittar dom bilderna.

HÄR hittar du inlägget från Stadsparken med bockade armeringsjärn som staket.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Ännu mera rosor, hårt arbete och hatad häck

$
0
0


Fångad av rosdoft

Rosdoften ligger tät nu i trädgården och det är underbart att bara strosa omkring och dra i sig och stanna till vid någon skönhet och fångas av ögonblicket.




Varit en rosresa

Egentligen är det lite konstigt att trädgården nu är full av rosor eftersom jag har tyckt att dom varit lite jobbiga med sina stickiga taggar och benägenhet att utveckla mjöldagg och allehanda sjukdomar. Kinkiga varelser - så såg jag på dom.  När jag flyttade från zon 5 för många år sedan hade jag ingen erfarenhet alls av rosor så det har varit en resa.




Jag - en rosnörd ?!

Därför är det så roligt nu när jag snöat in på rosor och upptäckt att dom inte är så kinkiga som jag trodde. Och att det dessutom finns sorter som blommar hela säsongen och är ganska tåliga bara dom blir planterade rätt och får lite kärlek på våren.




Slog ut i värmen

I värmen som slog till igår slog Wrams Gunnarstorp ut massor av sina knoppar och även om just den inte doftar så mycket är den maffig mot den grånade avbarkade gamla pilen.





Drivor av kronblad

Rosenhäcken Therese Bugnet doftar desto mer och levererar verkligen den här försommaren. Det ligger drivor av kronblad i gräset runt om för hon blommar snabbt över.





Överdådig

Till och med Duschesse de Montebello i perennarabatten har börjat slå ut vilket känns som väldigt tidigt. Hon är överdådig när hon blommar - kort blomning men intensivt. Och vackert.


Fortfarande duchesse de Montabello


Tittar till flera ggr varje dag

Andra befinner sig i knoppstadiet som Jubilée Celebrationsom jag bedårades av vid besöket på "Den engelska trädgården" på Österlen i somras och chansade på att den skulle överleva i zon 3 - vilket den gjorde. Är så glad och tacksam varje gång jag tittar till den (kan bli flera ggr varje dag - hihi) och gläds över alla knoppar som är på gång.


Nej - någon bild på berberishäcken tar jag aldrig

Hårt arbete och hatad häck

Allt i trädgården är ju inte att strosa runt och njuta - nej, hårt arbete finns alltid. Igår tog vi itu med en eftersatt berberishäck som inte fått kärlek på flera år av olika anledningar. Allt möjligt som inte skulle vara i häcken hade flyttat in och fick nu flytta ut. Jag är inte så förtjust i berberishäcken eftersom den sticks så fort den får tillfälle och det är ett litet h-e varje gång man skall hantera den.

Så idag blir det en vilodag med en värkande kropp men med en helt annan värk än den som brukar medföra ofrivillig soffdag. Under veckan blev det dock flera sådana som botades med ett naprapatbesök i fredags. Så tacksam att ha världens bästa naprapat med magiska händer även om det också kan göra h-es ont när det pågår så befriar behandlingen kroppen efteråt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

Ibland blir det inte som man tänkt sig

$
0
0


Vilken ros var det egentligen ?

Jag har nästan glömt vilken ros det var jag ursprungligen hade planterat vid portalen till uteplatsen på baksidan - tror det var en New Dawn. Det var åtminstone så jag hade tänkt mig portalen. Nu har rosen som den var ympad på tagit över för länge sedan och i år växer den så det knakar. Lika glad är jag för det. Tycker den är vacker i all sin enkelhet.




Varför har jag inte bundit upp rosen ?

Maken som är mycket längre än vad jag är med mina 163 cm brukar svära när han fastnar i grenarna när han passerar och ganska så bryskt föra dom åt sidan. Hitills har rosen klarat den behandlingen bra - tålig som den är.

Fast varför utmana ödet. I morgon är en annan dag - kanske är det dagen då jag binder upp rosen så den slipper vara i vägen. Det är konstigt för jag tänker på det nästan varje gång jag passerar och ändå har jag inte gjort något åt det.




Alla överlevare kom i jorden

Idag var i alla fall dagen när Zinniorna kom ner i jorden. Av de 40 plantorna jag hade från början tror jag ett 20-tal klarade livhanken, de andra dog av att stammen ruttnade av för mycket vattnande (och ändå vattnade jag inte mycket). Så nu vet jag hur man inte ska driva upp zinnior. Inte så för tidigt - vilket jag gjorde. Och vara väldigt försiktigt med vattningen.

Nu planterade jag ut dom i grupper i rostiga rosenrabatten - där behövs det lite limefärgade dahlialiknande bollar framför alla höga rosa och lilafärgade vallmor och rosor.




Gödslar med jätteverbena

Jätteverbenan som jag hade så många plantor av har jag gödslat med i rabatter och krukor. Och gett bort till trädgårdsvänner och grannar. Härligt när man får många plantor så den dyker upp lite överallt som bakom rosorna i rostiga rosenrabatten och i krukor både framför växthuset, på uteplatsen och i köksträdgården och på framsidan. Favoritblomman nummer ett förra året bland sommarblommorna och kanske i år igen.

Egentligen skulle jag behövt ett gäng med krasseplantor också för fåglarna måste ha snott fröerna för av två sådder har endast två fröer grott.  Annars brukar dom gro väldigt snabbt men inte i år. Så kan det gå i trädgårdsvärlden. Inte allt går som planerat.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Besök på Hansjö lanthandel

$
0
0


Lika fascinerande varje gång

Innan vi åkte från Dalarna och årets midsommarfirande hann vi med ett kort besök hos Hansjö lanthandel. Det är alltid lika fascinerande att se vilka installationer som dyker upp lite varstans. Maken till kreativitet får man leta efter.




Detta är ingen vanlig lanthandel utan ett utflyktsmål med kaffestuga (inte alltid öppen) och roliga överraskande små stilleben överallt.




Underbar gammal miljö med timmerstugor i hjärtat av Dalarna.




Jag tror detta är det senaste tillskottet - hörde något om att dom serverar ugnsbakad pizza ibland.




Ägarna är fantastiska på att utnyttja alla utrymmen och skapar alltid något fantasirikt och annorlunda.




Midsommarblomster i en zinkhink - vackert som på en tavla.




Älskar de charmiga grisarna med ett leende i mungipan och glömde fråga om de var till salu.




Som sagt var - här skapar vi annorlunda och inspirerande. Ett par gamla läderstövlar får nytt liv !




Söta små möss pryder en fönsterram på en av timmerväggarna utomhus. Jag var knappt in i butiken utan strosade runt överallt utomhus istället och hann handla en hel del ändå.




Det fanns massor av roliga rostiga prylar till trädgården och massor av loppisprylar - en riktigt skön blandning.




Landat hemma - avkopplade och påfyllda

Efter en härlig midsommarhelg i Orsa tillsammans med barn och barnbarn, åldrad far (snart 97) och gamla vänner har vi landat hemma - avkopplade och påfyllda med många glada skratt, härliga samtal och underbar gemenskap.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du haft en riktigt härlig midsommar !
Kram/Isa

Dubbel vallmo Poppy Love

$
0
0


Fått rannsaka minnet

Nu börjar vallmon i rostiga rosrabatten slå ut och till min stora förvåning är den dubbel och rosa - Poppy love som jag haft tidigare och ursprungligen fått från Nina och Min Eden. Jag har ju liksom sått en enkelblommande lila "The Giant"i rabatten och strött ut 800 fröer av den, men när jag rannsakar mitt minne kan jag också ha hällt ut ett helt fat med Poppy Love och att det är enbart den som har grott och tagit sig.




Trevlig bekantskap

Det har varit så trevligt att följa den här madammen - hur hon grodde tidigt i våras och sedan växt på sig undan för undan och slutligen satte knopp.





Väntade med att kasta kappan

När vi var bortresta under midsommar trodde jag absolut att hon skulle träda fram men hon väntade med att slänga av sig kappan tills vi var hemma igen.




Brer ut sig

I morse trädde hon fram i all sin prakt i solskenet och gav mig en överraskning. Nu hotar hon med att ta över hela rabatten och rosorna jag planterade i höstas får slåss om utrymmet.




Kan knappt andas

Jag var tvungen att hejda hennes framfart runt rosen i den rostiga stolen som nu slagit ut så den kunde andas. Den kippar fortfarande efter andan sen eftermiddag/kväll och tar tacksamt emot en kanna vatten.




Exakt samma färg

Leonardo da Vinci har exakt samma färg som vallmon. Som tur är finns det andra rosor i rabatten med annan färgton så det blir lite variation. Dessutom kommer jätteverbenan så småningom med sina långa lilafärgade spiror i bakkant i rabatten - kanske lagom till vallmon bär vacker krona och den limefärgade zinnian blommar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Är det verkligen en Giardina och hur många olika stadier har en pion?

$
0
0



Slagit ut alla sina knoppar

Nu har klätterrosen Giardina slagit ut alla sina vackra knoppar på uteplatsen på baksidan. Hon planterades så sent som i höstas så det är första gången hon blommar. En väldigt angenäm  bekantskap.




Drömmer

Hon växer vid mitt hemsnickrade växtstöd av ett fönster utan rutor och armeringsjärn och det ser ut som det går alldeles utmärkt att klättra i. Även om hon inte är så stor - än. Drömmer om när hon klär in hela ställningen, tittar ut genom alla "fönstren" och väller åt alla håll.




Är det verkligen en Giardina ?

Hon skall vara remonterande den här damen och det tackar jag för - för jag köpte bara remonterande rosor när hon införskaffades i höstas. Fast när jag googlar på henne så blir jag lite tveksam till om det är en Giardina eller om hon är felmärkt för hon ser inte alls ut som de andra rosorna på bilderna. Dom är dubbelblommande och mer rosa. Jag hoppas i alla fall att hon är en klätterros.




Många olika stadier

Pionerna Sarah Bernhardt står i vandrande skugga/sol hos mig och tar tid på sig att slå ut. Då hinner man verkligen njuta av henne i alla stadier - för hon har verkligen många olika stadier från den hårt knutna knoppen till fullt utslagen.




Det här stadiet är nästan det vackraste. På väg men inte full utslagen. I sin ungdoms fagraste vår.




Stadierna innan är också oerhört vackra när hon börjar att lossa på den hårt tillslutna knoppen och blottar alla kronblad som dolt sig.




Pion + daggkåpa

Efter nattens ihärdiga regnande har hon böjt på nacken trots växtstöd och inte ens daggkåpan kunde hålla emot. Det är annars en vacker kombination - pion + daggkåpa.




Hyllar långsamhetens lov och tränar på tålamod

Hon är rufsig i vanliga fall men efter regnandet är hon ännu mer rufsig än vanligt. På norrsidan har jag också en pion som inte slagit ut än - en lila/röd. Namnet har jag tappat. Hon har också tagit tid på sig och hyllat långsamhetens lov. Fördelen med att inte plantera pionen i full sol. Henne får jag fota en annan dag.

Nu skall jag uppsöka ofrivilligt soffläge igen - det här måndagsexemplaret till kropp kräver mycket återhämtning. Och tålamod.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

En rufsig och lite vild bukett

$
0
0


Fantastiska Tasha Tudor

Har alltid längtat efter att plocka överdådiga buketter i trädgården där Tasha Tudor är den stora förebilden. Hennes konstnärliga buketter var helt fantastiska liksom hennes trädgård. Jag hade turen att få tag på hennes bok som jag läser varje vinter när jag behöver tanka trädgård. Får jag ihop 10 % av hennes blomsterprakt är jag nöjd.


 

Första året jag klipper rosgrenar till buketter

Några pioner hade lagt sig ner åt helt fel håll och istället för att gå till spillo klippte jag av dom och satt dom i buketter tillsammans med grenar av rufsiga rosen Wrams Gunnarstorp som spretade och hängde i vägen och som jag resolut klippte av.  Härligt när rosorna växer så man kan klippa av grenar  - det känns lyxigt.




Gult lyfter

Vilken tur att jag släppt in gult i perennarabatten för vilket lyft den ger de andra växterna både i rabatten och i buketten.




Taggig och svårhanterlig

Den var svår att hantera Wrams Gunnarstorp för den har vassa taggar som man lätt sticker sig på. Tror det är enda rosen jag har med så vassa taggar. Och just taggarna var en anledning till att jag inte gillade rosor från början.




Yr och lycklig

Lycka en sval sommarkväll är att sticka ner nosen i en Sarah Bernhardtpion och dra i sig den underbara doften. Man kan bli yr för mindre !




Rufsigt och lite vilt

Rufsigt och lite vilt - precis som trädgården i övrigt. Det är det jag gillar mest. Finns massor att göra i trädgården men jag åt jordgubbsglass (vegansk) och klippte buketter istället. Ibland (för det mesta - hihi) får man ta det roliga först, livet blir så mycket mer lättlevt då.

Nu går man in på upploppet innan semestern - en dag till ska man väl klara !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Vallmoinvasion, förälskad i Slokört och harmonisk trädgårdsterapi

$
0
0


Vallmoinvasion

Nu har hon helt tagit över rostiga rosenrabatten - vallmon Poppy Love och ramat in alla rosorna, på gott och ont. En vallmos blomningstid är kort och redan har flera vackra kronor framträtt. En del ruggar ska få stå kvar medan jag klipper ner andra för att göra plats för rosorna som egentligen skall vara rabattens primadonnor.




Hon är vacker mot det rostiga som det finns massor av i rabatten och förmodligen kommer det att flytta in mer efter sommarens loppisrundor.




1 kom - av 800 fröer

Här är hon i egen hög person - vallmon som jag drömde om i vintras och som jag strödde ut så många fröer av. EN vallmo har dykt upp i lavendellunden. Alltså tänk om drömmen gått i uppfyllelse då hade det varit HON som invaderat rostiga rosrabatten i mängder istället och skapat kontraster. Den bilden finns fortfarande kvar i mina drömmars land.




Nya drömmar väller in

Nu får man njuta av verkligheten istället, vara tacksam att Poppy Love ville dela med sig av sin skönhet och skapa nya drömmar vilket är alldeles för lätt. Det räckte med att senaste numret av Allt om Trädgård dök upp i brevlådan för att jag skulle bli helt lyrisk. Jag behövde inte ens öppna tidningen för att fastna. Den blå floden av en charmig växt som rann genom kolonilotten på omslaget vann mitt hjärta vid första ögonkastet.






Aldrig hört talas om

Förälskelsen visade sig heta slokört "Blue Bedder". En växt jag aldrig tidigare ens hört talas om. Jag letade omedelbart upp Slokört på nätet och beställde hem flera påsar från Impecta. Dom har jag inte fått än men snart ska här sås Slokört så det står härliga till. Den är snabbväxande och blommar ända till september och det bästa av allt,  den drar till sig pollinerare. Har jag tur kommer den att blomma sent hos mig.




Så nu drömmer jag om en flod av Slokört i framkant runt rostiga rosenrabatten som väver sig in och  surrar högt av ivriga humlor och andra insekter.




De små armarna bläddrade bland kronbladen

Vallmon har också lockat till sig en och annan humla som jobbat frenetiskt med att ta sig ner till det efterlängtade. Det har varit så roligt att se hur de små armarna bläddrat bland kronbladen och borrat ner kroppen. På bilden syns humlan knappt. Det är sånt här man kan ägna sig åt när man har semester - att stå och betrakta en humla i närbild hur länge som helst och förundras. Medveten närvaro och harmonisk trädgårdsterapi på en och samma gång och alldeles gratis.

NU är det semester och frukosten intogs i växthuset med uppslagna pardörrar, en hög med morgontidningar och Pernilla Månsson Colt  på radion som småpratade med inringda lyssnare - en riktig småmysig start på dagen medan rosdoften låg tät uppblandad med lavendel i trädgården som trängde ända in i växthuset. Sämre kan man faktiskt ha det.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och trevlig sommar !
Kram/Isa

I min trädgård kan jag andas och bottna - djupt i myllan

$
0
0


Min plats på jorden

Njuter av semesterlata dagar och gör så lite som möjligt även om jag njöt extra mycket av att få gå loss i trädgården efter en veckas bortovaro. Då kan jag gå från 0 till 100 på ett ögonblick. Rosorna som behövde ansas av överblommat klipptes fram där nya knoppar redan var på gång och jag kände för varje bortklippt klase med skrumpna kronblad att det här - det är min plats på jorden. Här kan jag andas och bottna, djupt i myllan och bara vara mig själv.




Tackar mina omsorger

Är så tacksam att jag har en alldeles egen plätt på jorden där jag kan skapa precis som jag vill och som tacksamt omfamnar mig varje gång jag kliver in i trädgården. Som tackar mina omsorger med att växa sig stor, grönskande och blomstrande. Som den nya solrosen i köksträdgårdens största zinkbalja. Ms Mars.




Tur att jag drog upp plantor

Första gången jag har solrosor i köksträdgården och Ms Mars drog jag upp inne under våren och planterade ut färdiga plantor vilket var tur för de andra fröerna jag sått i lådor i köksträdgården har inte alls velat ta sig och växa.




Alla ser olika ut

Alla blommorna ser lite olika ut och skimrar så vackert i vinrött och gula nyanser. Jag drog även upp högre solrosor och planterade ut i degtrågen i köksträdgården där vissa tagit sig väldigt bra och andra lite sämre beroende på läge och utplanteringstid. En del plantor kom nog sent i jorden. Är så glad att jag försådde så det kommer jag garanterat att göra nästa år igen.




Tar dagarna med ro

Det är så skönt att ta dagarna som de kommer, sova ut, äta långfrukost och ibland tima lunchen till dagens sommarprat som varit ovanligt BRA i år. Har blivit djupt berörd, skrattat högt och gråtit till flera av sommarpratarna och helst skall sommarpratet avnjutas i bil på väg genom Sveriges vackra landskap där gula rapsåkrar, tät granskog och svart/vita kossor flimrar förbi utanför bilrutan medan signaturmelodin drar igång på bilradion och letar sig in minneskanalerna i hjärnbarken. 




Otroligt BRA blandning i år

Jonas Gardells fantastiska sommarprat tog oss en bra bit på väg hem från Österlen till Örebro i går. Carin Rodebjer gjorde att vi aldrig ville lämna bilen utan lyssna klart till en brinnande designers livsresa och Magnus Ranstorp förde oss till spännande världar vi bara sett på film. Visst är det en otrolig BRA blandning på sommarpratarna i år ?




Fortsätta njuta

Nu skall jag fortsätta att göra så lite som möjligt (utom möjligen när jag kliver ut i trädgården - då är den föresatsen som bortblåst) och njuta av lediga dagar. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Wijs Trädgårdar

$
0
0


Magisk morgon

Jag hade hela trädgården för mig själv när jag tassade ut, tyst som en mus tidigt på morgonen efter en skön natts sömn i ett av rummen på Wijs Trädgårdars B&B. Solen höll just på att gå upp och den fantastiska honungsrosen avspeglades i vattenblänket mitt i Rosträdgården. Rosdoften låg tung i luften, tystnaden var total och det kändes lyxigt med ensamheten. Det var bara jag och en massa rosor. Allting annat upphörde att existera.




Rosdoften ligger tät

Kommer ihåg från föreläsningen jag var på för några år sedan med Lars Krantz där han berättade om anläggandet av Rosträdgården. Rosorna skulle tro att dom stod i Köpenhamn men i verkligheten stod dom i Ockelbo - i zon 5. I upphöjda bäddar omringade av vackra rostiga järnkanter. Här har man lyckas skapa ett mikroklimat efter förutsättningarna i Gästrikland.




De flesta rosorna är enkelblommande även om det även förekom andra varianter. Alla rosorna var uppmärkta så man lätt skulle kunna hitta sin favorit.





Den stora primadonnan var ändå Honungsrosen som blommade överdådigt över den rostiga portalen som också var ingången till Örtagården ( kommer i nästa inlägg).




Här syns konstruktionen som bär upp portalen som matchar de rostiga rabattkanterna. Tror det var en lokal smed som skapat den.




Grått slitet virke, rost och rosor - vilken underbar kombination.




Häck av strutbräken

Runt innercirkeln där det stora vackra rostiga järnfatet med vattenblänk stod på sitt grusiga underlag bredde en häck av strutbräken ut sig tillsammans med fingerborgsblommor och stjärnflocka. Snygg kontrast till rosorna.




En del pioner blommade fortfarande tillsammans med rosenskära som bidrar med sitt dilliga bladverk.




Det fanns även andra vackra kompositioner som den här blomlådan till verandan till Trädgårdens Hus.





Så vackert när man blandar in persilja, skirt gräs och de där maffiga gråa ludna bladen som jag glömt vad det heter.




Rosträdgården omgavs av ett vackert grånat böjt staket som hölls ihop av rostiga "stolpar".




Rosharmoni

Här syns virket till staketet i närbild. Harmonerar verkligen till rosorna som hänger över.

Någon ros följde inte med hem den här gången. Har man nyligen kommit från rosornas Mecka - Österlen, är det svårt att bli helt stormkär i någon enskild ros i zon 5. Vilken ros som blev årets favorit från Österlensemestern kommer i kommande inlägg.




Omfamnar besökaren

Har alltid velat besöka Wijs Trädgårdar och nu har jag gjort det. Det blev ett härligt påfyllande besök som jag bär i mitt hjärta. Vi njöt av en skön kväll i solskenet i utemöbeln på framsidan tillsammans med ett glas rosé, sov som stockar på natten och stod oss bra på frukosten där personalen gjorde sitt bästa för att serva alla mina allergier.

Anläggningen kändes så välskött och maken räknade in 6 st personer som ansade och rensade i rosträdgården när vi kom. Den omtanken sprids i hela trädgården och omfamnar besökaren.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa
Viewing all 1512 articles
Browse latest View live