Quantcast
Channel: Isas Trädgård
Viewing all 1512 articles
Browse latest View live

Wij Trädgårdar - Örtagården (del 2)

$
0
0


Örtagården

Alldeles i anslutning till Rosträdgården ligger Örtagården så det var lätt att strosa emellan. Där andades det verkligen lugn och ro mellan de perfekta kålraderna. Här låg tyngdpunkten på grönkål, purpurkål och rosenkål med kontrasterande grannar.




Vackra vippande blad

Nästa år måste jag så fänkål i min köksträdgård tillsammans med purpurkål  - bara för de vippande vackra bladens skull. En och annan ringblomma är också välkommen.




Tänk att det kan var sååå snyggt med en rostig tunna att plantera i. Ger mig lust att gå på skattjakt på loppisar och Blocket.




Eller också kan man måla den svart och fylla med olika nyanser på grönskan. De grå ludna bladen (Silversalvia) återkommer även här.




Insprängd mellan plattorna blommade kungsmynta och lockade till sig pollinörer.




En vacker björkkvast med krokigt skaft pryder sin plats på väggen och bidrar med charm.




I ett träd hänger ett egengjort insektsbo - så vackert i sin enkelhet.




När man är många som jobbar i trädgårdarna går det åt många krattor - antar att dom får jobba flitigt för det såg så prydligt ut överallt.




Finns mycket att se

Jag höll mest till i den här delen av trädgårdarna och gjorde bara en avstickare till Barnens trädgård och Elevernas odlingslotter. Skogens Trädgård missade jag helt så det finns massor att se och ta del av vid ett besök. Mycket av det som odlas serveras sedan i gårdens restaurang.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


Invaderad lavendellund, fler zinkvattenkannor och en charmig figur

$
0
0


Trångt om fötterna

Vallmon fortsätter sin invasion i trädgården och dyker ständigt upp på nya ställen och jag nänns inte ta bort henne (inte ÄN i alla fall). I lavendellunden framför växthuset har det blivit trångt med Silverpäronet som planterades först av alla - det breder nu ut sig och tar lite för mycket plats.




Har jag bestämt mig ?!

Stammen är inte så hög och nu skymmer kronan en hel del av lavendeln så jag måste nog bestämma mig och egentligen har jag redan bestämt mig för att flytta trädet till framsidan istället.

På trädets plats kommer en rostig dam att få flytta in som tar betydligt mindre plats och dessutom är lavendel och rost så snyggt ihop. Fast tanken från början var att ha varsitt träd på sidan av växthuset med lavendel runt fötterna för silverpäron och lavendel passar också så bra ihop.




Rostig dam flyttar in

Ramlade över damen på antikmarknaden i Åmmeberg i slutet av juni men det exemplaret som var med på marknaden var redan bokat och såld men fler skulle komma hem i mitten av juli och där är vi snart så jag hoppas vi får göra en utflykt i veckan och hämta hem henne. Tyvärr hann jag aldrig ta någon bild på henne.




Hittade hem

En annan lite fyndad figur hittade jag på ett loppis efter vägen. Han stod uppe på en hög byrå bland möblerna och såg bortkommen ut. Någon hade bara lämnat honom där och det var klart att jag förbarmade mig över honom.




Ytterligare en vattenkanna letar sig in

Min vana trogen på Österlensemester fick en hel del zink flytta in även i sommar.  Vem kan säga nej till en liten underbar oljekanna, charmig zinkbalja och ytterligare en vattenkanna till samlingarna - inte jag i alla fall. Hihi. Jättepelargonen fyndades på ett av favoritställena på Österlen "En liten bit av Medelhavet" i Hammenhög. Tidigare inlägg från det smultronstället hittar du HÄR och HÄR.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Nu klättrar den igen - Sweet Summer Love

$
0
0


Klär in hela gaveln

Som en stor grön vägg tornar den upp sig på ena gaveln i växthuset - klematisen Sweet Summer Love. Är lika överraskad varje år hur mycket den drar iväg och klär in stegen så den knappt syns.




Hundratals små violetta blommor

Klipper ner den till ca 50 cm varje vår och nu svarar den med hundratals små violetta blommor som blommar ända till oktober. I år har jag med makens hjälp bundit upp den ordentligt - den har annars en tendens att bre ut sig över hela gaveln och bli helt ostyrig.




Varför - varför inte ?

Andra planterar vinrankor i sitt växthus - jag planterar klematis. Varför ? ja det kan man fråga sig - har faktiskt inget bra svar på det. Tänkte plantera ett Blåregn först innan jag insåg att rotsystemet kunde bli hur stort som helst. Och just då kom denna klematis i min väg och så blev det den i stället.





Sitter under grönskan

Det är som att sitta under en djungel när man slår sig ner i däckstolen som står i hörnet på gaveln. Här sitter man dold för världen och det är mitt absoluta favoritställe i växthuset. Här läser jag och löser korsord och slumrar till efter jobbet. Eller bara sitter och tittar upp i himlen och följer fåglarnas väg över skyn. Filosoferar och dagdrömmer.




Behålla semesterfeelingen

I går var det ett fantastiskt väder här och större delen av dagen tillbringades i trädgården, från dagens långfrukost i växthuset, lunch på soldränkt uteplats till lyssnande i sköna solstolen av Sommar i ruinen. Vi brukar ta ut CD-spelaren från växthuset till skuggan i ruinen och samtidigt kan jag röja lite i rosenhäcken. Att sitta still i solstolen i en och halv timme har jag svårt för - gör gärna lite nytta medan jag lyssnar.

I dag vräker regnet ner och det känns som höst - dessutom är det första jobbdagen efter semestern. Är så tacksam för gårdagen och dagen innan som också var fantastisk. Nu gäller det att behålla semesterfeelingen in i vardagen igen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Prasslande vacker stockros

$
0
0


Precis som kreppapper

Det var några år sedan jag hade den här skönheten i trädgården men i år är det dags. Drog upp från frön förra året och planterade ut i höstas. Hon är så härligt prassligt vacker den här madamen - precis som veckat kreppapper när man var liten och skulle pyssla.




Kommer inte undan rosten

Synd bara att stockrosrosten alltid slår till så dom blir kala nertill, men det kanske hör till. Den utsökta blomman kompenserar och i höst får man ta nya fröer - eller ska man göra det på en stockros med rost ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

Snabba gäster i holken i år

$
0
0


Tack för i år

I år har vi haft svart/vita flugsnappare i holken i köksträdgården. Det känns fortfarande lite ovant att ha hela köksträdgården för sig själv för fåglarna flyttade ut för flera veckor sedan. Dom radade upp sig hela familjen på telefontråden och kvittrade "Tack för i år".




Fru flugsnappare har koll på läget

Är så imponerad över flygskickligheten hos flugsnapparen för den var snabb som vessla in i det runda hålet i holken. En gång blåste det så mycket att hon fördes av vindarna in i växthuset och vips så var hon ute igen. Andra småfåglar som kommit in i växthuset har haft ett himla sjå att hitta ut igen - men inte fru flugsnappare, hon hade verkligen koll på läget.

Både herr och fru flugsnappare var så snabba att det var omöjligt att fånga någon av dom  på bild.




Solrosorna på gång

De höga solrosorna är på gång i degtrågen och det skall bli så maffigt när hon börjar blomma för fullt. Kronärtskockorna däremot är lite tveksamma och tar gott om tid på sig. Och jag som sett fram mot att plocka av till ståtliga buketter. Det är första året med kronärtskockor så det är en ny erfarenhet.

Första jobbveckan avklarad och jag har lyckats behålla semesterfeelingen i kroppen. Nu skall det bli skönt med en helg i trädgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Hemlig dörr till litet trädgårdsparadis

$
0
0


Kånkade fram ur gömmorna

Den gamla patinerade dörren var egentligen tänkt på ett helt annat ställe i trädgården i sommar men vi har inte kommit till skott med den hörnan än så när jag tröttnat på klematisen som snor in sig överallt och inte klättrar utmed muren som jag vill kånkade jag fram den ur gömmorna.




Användbar

Den har varit med mig både på balkongutställningen och som bakgrund till ljusslinga och egengjorda pappersstjärnor i juletid i vardagsrummet. Fyndad på ett loppisställe mitt i skogen för många år sedan.




Hemlös lykta fick flytta in

Den loppade gamla ljuslyktan som helt plötsligt blivit hemlös när jag råddat om på annat ställe i trädgården fick flytta in på dörren tillsammans med en vacker hängare från Hansjö Lanthandel.




Växer hej vilt

Den gör sig bra mot den patinerade dörren - skogsklematisen Summer Snow. De senaste veckorna när jag inte ägnat den så mycket uppmärksamhet har den ränt iväg flera meter.




Hemlig dörr

Det ser ut som en hemlig dörr till ett litet sagoparadis där den står lutad mot muren omgiven av grönska och blommor. Man behöver bara kunna de magiska orden så öppnar den sig.




Leker vidare

Förhoppningsvis kommer klematisen att slingra sig ytterligare och klä in muren och dörren ännu mer. Och jag leker vidare i mitt paradis på jorden.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Surr i lavendeln, avklippta vallmokapslar och starka känslor

$
0
0


Upptar större delen av ingången

När vi anlade köksträdgården 2012 planterade jag en hel del lavendel vid ingångarna. Nu är det bara en kvar eftersom det visade sig vara alldeles för blött på vårarna för lavendeln som älskar torka. Det är en jättebuske som upptar större delen av ingången.

Tanken när jag planterade in lavendeln var att man skulle sparka till busken med fötterna när man kom farande för att frigöra doft så man klev rakt in i ett doftmoln av väldoftande lavendel. Det har fungerat väldigt bra fram tills nu.




Satt i godan ro i lavendeln

Min vana trogen gjorde jag likadant idag när jag kom i bra fart in i köksträdgården - men se det skulle jag inte ha gjort för nu är hela trädgården invaderad av surrande små bin och fjärilar. Och någon som satt i godan ro i lavendeln blev arg som ett bi och bet mig i smalbenet. Jag klandrar honom inte även om jag kanske råkade slå ihjäl honom i brådskan att bli fri från sticket.

Det vara bara in och hämta Salubrin och badda på så la sig smärtan ganska omgående. Så nu går jag väldigt försiktigt in i köksträdgården och tittar noga så det inte sitter någon liten varelse där som inte vill bli störd. I alla fall inte av mina raska ben.




Redan överblommad

Tyckte det inte var länge sedan lavendeln var skir och alldeles i början av sin blommande period. Helt plötsligt har den nästan blommat över i vissa delar av trädgården. Hur gick det till ?




Bosätter sig i gatan

På framsidan vid muren "hoppar" gärna lavendeln ner i gatan och bosätter sig. Det är omöjligt att försöka få upp den när den väl bestämt sig. Trångt om "fötterna" vill den ha - då trivs den.




Ser lite "tufsigt" ut

I lavendellunden framför växthuset har jag dragit upp all vallmo som frösått sig så lavendeln får plats att "andas" och ta sig för egentligen är det ju den jag vill ha där. Det ser lite "tufsigt" ut på sina håll efter vallmons härjningar och kanske får jag stödplantera in fler plantor, dessutom har en rosa planta förirrat sig in. Helst vill man ju ha samma färgnyans när man anlägger en lund full med lavendel.
Men nästa år - DÅ har alla plantorna växt till sig ( i alla fall i mina drömmar !).




Sparar kapslarna till andra behövande

De vackra vallmokapslarna har jag sparat så jag kan dela med mig fröer till andra behövande i vinter.

Idag känns det som höst här med regn och 18 grader. Sådana dagar brukar jag växla mellan att läsa böcker, lösa korsord och se på TV4 Play.





Stundtals riktigt obehaglig

The Cry var fruktansvärt spännande, stundtals riktigt obehaglig och kröp under huden på mig. Kunde inte sluta titta och flera ggr tog serien en vändning man inte kunde ana. Jag såg den på TV4 Play.

Boken "Bränn alla min brev" av Alex Schulman väcker samma känslor. Jag var tvungen att lägga den i från mig ibland för att smälta budskapet i den. Oerhört starkt berättat och en av de bästa böcker jag någonsin läst. Rekommenderas varmt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Vackraste rosen just nu - Kordes Moonlight

$
0
0


Överraskar hela tiden

Absolut vackraste rosen i trädgården just nu är Kordes Moonlight som har så många olika utseenden att man inte tror att det är samma ros. Hon slutar aldrig att överraska och när grannarna som brukar ta hand om trädgården när vi är bortresta kommer över är det till den här rosen dom i första hand styr sina steg - och jag förstår dom för hon är förtrollande.




I början av sommaren är knopparna ljust ljust gula och skimrar i rosa i ytterkanterna ....




..... för att senare på säsongen mörkna och till slut övergå i orange toner.




Byter utseende

Likt en skådespelare som ikläder sig olika roller kan den här madammen också skifta i utseende. Här är hon prasslande vacker när hon fäller ut sina kronblad och ibland undrar jag om det verkligen är hon eller har jag tagit fel på någon annan ros, men ingen annan ros ser ut som hon i trädgården.




Föll pladask

Jag tror det är tre år sedan jag föll pladask vid ett besök på Trädgårdsväxter, vår närmaste handelsträdgård och hon har växt på sig duktigt sen dess. Hon är härligt frisk i bladverket och levererar knoppar så det står härliga till.




Har fattat galoppen

Hon växer i lavendellunden här till höger vid vår gamla sänggavel och meningen är att hon skall klä in den helt och hållet så småningom och hänga så där vackert mellan spjälorna med sina bedårande blommor. Hon har fattat galoppen och gör sitt bästa för att motsvara drömmen. Dock är hon lite svårfotad vid sin gavel och på vissa bilder ser det ut som hon är instängd i en cell eller något.




Högväxt dam

Hon ska kunna bli 2.5 m hög så det finns gott om hopp för snyggt "gavelhäng" så småningom när hon blir lite äldre.  De spontana rosinköpen brukar bli bäst - att låta sig förledas av en härlig doft eller vackra blomknoppar som man absolut inte kan motstå, då har man många års njutning i trädgården sen.




Blommar hela säsongen

Hon är remonterade också så man kan njuta hela säsongen av hennes bedårande utseende. Tror bestämt jag måste bege mig ut och ta en pratstund med henne och ansa lite knoppar så det kommer fler. Och njuta !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Rosa svartöga klär in olivkrukorna framför växthuset

$
0
0


Växterna flämtar i värmen

Puhh - det har verkligen varit varmt några dagar och värmen som sköljer över oss fortsätter än några dagar. Jag håller mig i skuggan och håller koll på plantorna i värmen - så fort någon ser ut att flämta lite extra stödvattnar jag så blommorna ska klara hettan samtidigt som jag lägger vattenflaskor på lager i kyl/frys att svalka mig själv med.




Rosa svartöga i olivkrukorna framför växthuset växer kolossalt just nu  - krukorna syns knappt under alla lianer som hon slänger ut och hon blommar oerhört kraftfullt.




Lång och intensiv blomning

Nu har jag stoppat ner extra blompinnar så nu hoppas jag att hon klättrar uppåt också. Varje dag (nästan) går jag rundor och plockar överblommat. Har nässelvatten på lut så snart ska hon få lite extra gödning så hon orkar blomma länge än. Det behöver nog grusnejlikan på trädgårdsbordet också för hon börjar bli brun - alltid lika svår att hålla vid liv hela sommaren.




Magisk fjärilsdans

Det har varit magiskt i trädgården i dag med alla fladdrande fjärilar, tror aldrig jag sett så många fjärilar i trädgården någon gång tidigare. Dom har lekt och visat upp sina danser och jag tror till och med dom smittade småfåglarna för dom började bete sig likadant - eller också ville dom göra mig uppmärksam på att vattnet i fågelbadet var slut.




Surr, surr, surr

Underbart med en levande trädgård. Jag har legat i skuggan med en bok och bara njutit av allt vackert dansande över lavendeln, ruinen och köksträdgården och känt mig så tacksam att de små liven vill komma och förgylla min trädgård. Surrandet i växthuset från hundratals små varelser låter som en hel orkester och i år kan vi verkligen inte klaga över att det är få insekter.




Hoppas fortfarande

Hoppas vi får njuta länge än av besöken i trädgårdarna. Det brukar dyka upp andra arter när solhattarna börjar blomma och dom är på gång nu även om många har försvunnit hos mig. Planterade barrotade gröna i början av sommaren men dom har inte visat sig än även om jag hoppas fortfarande.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Vävarväxter i rabatten, kloka ord och picknick vid en sjö

$
0
0


Blev upphämtad på jobbet

Vi skulle bara åka ut lite efter jobbet och parkera oss vid någon badstrand vid någon sjö för att få svalka och maken hämtade upp mig vid lunchtid på parkering på jobbet med picknickkorgen packad. Underbart att få bli upphämtad och styra kosan ut i naturen efter jobbet.

Vi njöt i skuggan vid en udde strax söder om Askersund även om jag började bli rastlös efter någon timme så jag traskade grusvägen fram till Stockhammars inredningsbutik som ligger strax intill. Vad jag hittade där kommer lite längre ner i inlägget.




Rea på sommaramplar

När vi åkte därifrån svängde vi in vid Kalles Trädgård i Askersund - vet sedan tidigare år att dom brukar rea ut sina sommaramplar för halva priset den här tiden på sommaren även om man får plocka en hel del överblommat. Den gamla damcykeln som prydde trädgården förra året har inte kommit ut än i år och nu tänkte jag plocka fram den. Då passar det bra med stora amplar att kamouflera i trälådor på cykeln.


Brännvinskaggen av koppar eller vad det är till höger fyndade jag också under helgen -
tänkte använda den som ljusstake. Härligt medfaren och patinerad.


En påminnelse på hemmakontoret

Skylten köpte jag på en loppis under helgen som skall hänga på mitt hemmakontor som en påminnelse. Sina erfarenheter som man lärt genom livet, kunskaper som man kämpat för och en nyfikenhet att lära mer kan ingen ta ifrån en. Jag hoppas att jag kommer att fortsätta lära mig nya saker så länge jag lever och behålla nyfikenheten på livet.





Den andra skylten för 30kr kommer från samma loppis och gick inte att motstå. Kan hänga i växthuset när jag har trädgårdsföreningar på besök tänkte jag.




Letade vävarväxter

Flera handelsträdgårdar vi passerade på hemvägen hade semesterstängt vilket jag har lite svårt att förstå när det är så kort säsong. Så vi besökte Trädgårdsväxter på hemmaplan och fyndade perenner till rostiga rosenrabatten.

Jag letade vävarväxter med avvikande färg mot rosorna och blev så nöjd med kantnepeta  "Walkets Low" samt Höstöga, både röd "Red Satin" och gul. Nu skall jag ställa ut dom i rabatten och efter regnet i morgon skall jag gräva ner dom på sin nya plats.




Jag dansar i regnet

På tal om regn föll jag för ännu en skylt på Stockhammars inredningsbutik som talade till mig. När det råkar storma runt en är det klokt att försöka behålla sin positivitet och vända det till något bra och behålla sin egen värdighet. Jag brukar aldrig köpa skyltar och nu blev det ett helt stim med kloka ord. Antagligen för att jag behöver det.




Ny bekantskap

Höstöga är en helt ny bekantskap för mig som har helt bedårande blommor och buskigt växtsätt. Blommar juli-september. Kommer att bli så bra i rabatten och kul med lite gult som dels tar upp husets färg och dels lyser upp i rabatten och framhäver de andra växternas färger.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och kom ihåg att dansa i regnet !
Kram/Isa

Kär i gul Höstöga och ibland bara vet man

$
0
0


Ibland bara vet man

Tänk att den gamla loppade kopparkannan blev precis som jag tänkt mig med en ljusinsats med ett ljus i. Den här kommer jag att använda mycket har jag en känsla av. Ibland bara vet man när man ramlar över saker på loppis - DEN skall jag ha. Eller hur Fröken Grön ?




Har blivit kräsen med åren

Nu för tiden är jag en kräsen loppisfyndare. Saken måste vara ABSOLUT rätt innan den blir insläppt hos mig och passa in i den miljö jag byggt upp och skapat i växthus och trädgård. Och den här kannan är en sådan sak. Ett fynd för 60 kr. Jag älskar den.




Omfamnar allt i sin väg

Något annat jag också älskar är de nyinköpta perennerna till rostiga rosenrabatten. Den skira Höstöga som väver sig in med sitt rena växtsätt är helt enkelt underbar. Allra helst den gula. Den röda har ett mer upprätt växtsätt och väver inte så mycket. Medan den gula omfamnar allt i sin väg.




Vart tog regnet vägen?

Här har grävts i timmar i rostiga rosenrabatten och hittills har jag lyckats få ner 7 perenner av 10 inköpta. Bra jobbat för att vara mig. Det kom inte så mycket regn i natt och morse som jag hoppats på och som väderleksrapporten hintat om. Fick vara flitig med vattenslangen i stället och gräva i omgångar.




Ståtlig i bakgrunden

Nu blommar den uppdragna jätteverbenan överallt i trädgården och lockar till sig humlor och fjärilar. Den fyller ut så bra i bakkanten till rabatten och väver på sitt sätt.




Avancerad sommar

Tänk att sommaren har avancerat så snabbt att man kan tända ljus på kvällen, så oerhört snabbt det har gått. Snart väntar augusti med sina mörka kvällar, känns faktiskt mysigt på något sätt. Och då blir det lättare och lättare att gräva i tung lerjord för fler gula höstöga kommer det att bli i rostiga rosenrabatten. Är man kär så är man.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Blomstersmycke i rabatten

$
0
0


Vägrade komma upp

Nu har äntligen den gamla damcykeln kommit ut i trädgården, den här gången i perennarabatten. Planterade barrotade solhattar på försommaren som vägrat komma upp och har ett jättehål i rabatten. Synd för det var en ny grön variant - väldigt vacker.




Plockade fram ur gömmorna

Förra sommaren blåste cykeln omkull massor av gånger och det är väl anledningen till att den kommit ut så sent i år. Var tvungen att hitta en bättre plats för den så den står mer skyddat. Cykelkorgen gick sönder vid alla fallen så det var tur att man hade fler loppisfynd i gömmorna att plocka fram.




Sliter tills den går i bitar

Även om botten nästan försvunnit ur trälådan så funkar det alltid att ställa ner en ampel. Trälådan har varit med i många år och jag sliter på den tills den faller i bitar.




Som ett blomstersmycke

Gillar den här dubbla Million Bells skarpt som håller länge och har underbara färgnyanser. Dessutom behövde rabatten ett blomstersmycke för nu ser den inte så rolig ut. Har ett stort rensnings- och klippningsarbete framför mig för att få någon fason på den.




Förankrad cykel

Nu har vi ankrat  cykeln med ett armeringsjärn i rabatten så nu hoppas jag att den står stadigt resten av säsongen.

Inhandlade fler höstöga idag och planterat i rostiga rosenrabatten. Alla torkade vallmoplantor ryckte jag upp för det såg alldeles för skräpigt ut - inte alls som i mina drömmars land. Får besök av trädgårdsföreningar nästa vecka så nu är det bråda dagar i trädgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Sagostund i trädgården

$
0
0


Oväntat besök

Jag hade precis vattnat ampeln i köksträdgården när den dök upp framför mig på en av de grånande spjälorna till kastanjestaketet. Jag stod alldeles stilla en stund för att se om den skulle ge sig iväg igen och var skygg. Den satt kvar så jag närmade mig den och pratade med den. Det är ju inte ofta man får studera en trollslända i närbild. Oftast har jag varit lite rädd för dom men den här varianten såg inte så stor ut och verkade vänlig.





Besökte ampeln igen

Den gjorde en lov bort till ampeln igen innan den bestämde sig för att återvända. Jag stod kvar och sa till den lilla bevingade varelsen: " Så synd att jag inte kameran med mig, kan inte du sitta kvar här så går jag och hämtar den ".




Väntade snällt

När jag kommer tillbaka med kameran så sitter den kvar och använder sin små framben till att omsorgsfullt tvätta sitt huvud. Jag tittar granskade på den och upptäcker små ögon, ett runt litet ansikte och att vingarna är väldigt vackra. Det var en magisk stund och för en sekund kändes som att jag klivit in i en saga. Jag hade inte blivit förvånad om den lilla varelsen hade börjat prata med mig och berättat vad den hette.





Kärt minne

Det var lite samma känsla som när vi besökte Kensington Garden vid ett Londonbesök för en del år sedan i samband med Chelsea Flower shows 100-årsjubileum.  Den lille ekorren och hans kompisar hoppade runt oss men när jag plockade fram kameran för att ta ett kort stod ekorren blixtstilla i pose till kortet var taget.  Det var fascinerande att uppleva. Det är vad jag bäst kommer ihåg från det besöket - vsningsträdgårdarna för ursäkta, det var en liten ekorre som vann mitt hjärta.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Rostiga rosenrabatten byter utseende - igen

$
0
0


Tredje gången gillt

Nu är äntligen Rostiga rosenrabatten färdigplanterad för den här gången. Det är tredje gången den byter utseende den här säsongen. Först var det tulpanerna som blommade, sedan invaderade vallmon Poppy love hela rabatten och nu är den redo att ta emot sensommaren och hösten.




Nya knoppar

Den limefärgade zinnian jag drog upp i våras börjar nu sjunga på sista versen men jag såg till min stora glädje att vissa plantor börjar utvecklas till små buskar som ger nya knoppar. Jag fördelade ut plantorna över rabatten med ca 3 st i varje plantering så den återkommer med jämna mellanrum.




Ståtlig lady

Blomstermoroten Dara som växer i bakkanten av rabatten har nu börjar att blomma och det har varit så roligt att få följa hennes utveckling - från bladrosett till hög ståtlig lady med skira blomställningar som vippar så vackert över de andra växterna tillsammans med jätteverbenan.

Konstigt nog växer hon väldigt ojämnt över rabatten, på en del ställen är det fortfarande bara en bladrosett medan det på andra är en fullstor planta.





Skiftar i färgton

Så här kan hon se ut i utslaget tillstånd. Hon kan skifta i färgnyanser från vitt till den här mörka färgtonen. Skall bli spännande att se hur de andra blomställningar kommer att se ut när de växt till sig.




Ny bekantskap

Häromdagen planterade jag de sista plantorna i rabatten. Allt som allt blev det 15 plantor som fick flytta in. Åkte tillbaka till handelsträdgården närmast oss och inhandlade fler höstöga som jag blev så förtjust i. Förmodligen kommer jag att plantera in fler kantnepeta också, vi får se hur dom utvecklas eftersom jag aldrig haft just den växten tidigare.




Charmig gris

Älskar den charmiga lilla bevingade grisen och det är klart att den skall få pryda den rostiga rabatten med sin härliga patina.




Valdemar flyttar in

Inhandlade två st exemplar av klätterrosen Valdemar hos Engelska trädgården vid Österlenbesöket tidigare i sommar och hade egentligen en helt annan tanke med var dom skulle placeras men det får vänta tills nästa år. Nu bytte jag ut en ros som jag haft innan omgörningen i rabatten som inte tagit sig så nu är en Valdemar planterad i den rostiga klätterställningen.




Valdemar täcker hela pergolan vid entrén in till den engelska trädgården och jag blev förälskad redan förra sommaren i den underbara rosen.




Småblommig och charmig täcker den in allt på sin klättringsväg. Den är engångsblommande under juli-augusti och jag ser fram emot dess framfart i rabatten.




Får ge den tid

Rosorna som egentligen skulle vara rabattens primadonnor håller nu på att hämta sig efter vallmoinvasionen och remonterar även om det inte är så många som blommar just nu så ser jag fram mot sensommarblomning då flera rosor genererat nya knoppar. Eftersom det är första året så får man ge dom lite tid på sig att etablera sig.

Är så glad över rabatten som gör att det känns som att trädgården "håller ihop" och börjar bli så som jag tänkt och drömt om.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Krasse i verktygslåda, uteblivna fång av solrosor och linnétagetesen växer som den brukar

$
0
0


Spännande med nya sorter

Jag trodde att högresta solrosor också skulle ha STORA blommor vilket jag fått erfara inte är fallet med den solros jag sått även om jag gillar den ändå. Det är alltid spännande med nya sorter som man inte haft tidigare.




Inga fång i år

Såg framför mig i vintras hur jag skulle plocka in stora fång av ståtliga solrosor och fylla den vackra vasen vi fyndade i IKEAS Museum i Älmhult i fjol sommar - det får bli ett annat år med en annan variant för mina solrosor har växt väldigt ojämnt i år. Drog upp 21 plantor och det är dessa 5 som vuxit sig riktigt stora och levererar. Kanske inte tillräckligt för att släppa ifrån sig ett stort fång av blommor som i mina drömmar.




Krasse i verktygslåda

Krassen har satt fart i verktygslådan efter att jag fått några stödplantor av en god vän och klär nu in lådan precis som jag önskat. Fast jag undrar om inte kålfjärilarna knaprat på dom också när dom invaderat köksträdgården. Det ser misstänkt ut på bladen.




Nu har fjärilarna mattats av och lämnat efter sig purpurkål fulla med hål. Fast det har varit charmigt när dom dansat runt i mängder i trädgården.




Blommar som den brukar

Solrosen Ms Mars fortsätter att blomma och levererar större blommor än den högväxta grannsolrosen. Linnétagetesen har i år fått flytta in i en annan zinkbalja i köksträdgården. Jag fick stödplantera med plantor av en god vän för att fylla upp baljan då mina egna av någon anledning inte blev så många i år som det brukar - det var andra som fick den platsen istället. Nu blommar den i alla fall så där härligt som den brukar. Så nu hoppas jag på nya kraftfulla frön till hösten.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Hört talas om Tandpetarsilja ?

$
0
0


Inspirerad 

Brukar alltid bli så inspirerad av kompositionerna i rabatterna i vår vackra Stadsträdgård och årets skapelse var inget undantag. Vet redan vad jag MÅSTE ha i rabatten till nästa år.





Flockblomstrande

För några år sedan hade jag Slöjsilja som påminner väldigt mycket om den här växten. I år har jag Blomstermoroten Dara som också är flockblomstrande men med helt andra färgnyanser och växtsätt. Vacker på sitt sätt.




Kär (igen)

Den här heter Tandpetarsilja Green Mist och och jag har aldrig hört talas om den tidigare. Blev helt kär (igen !) i den charmiga växten med sitt dilliga växtsätt.




Tillsammans med en annan växt med dilligt bladverk, rosenskära blir rabatten helt oemotståndlig. Den är gammelrosa vilket inte syns på bilden. Sorten heter Rubenza.





Har inte haft rosenskära på några år så nästa år är det dags igen. Det hade varit härligt att haft den i rabatten just nu när nästan allt annat blommat över i sista värmeböljan.




Vill plocka buketter nästa sommar

Tror den här godingen skulle bli underbar i stora buketter med sitt härliga grönskande bladverk och skira blomställningar - ser redan fram mot nästa sommars blomning !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Jätteverbenan - storfavorit i trädgården

$
0
0


Storfavorit

En stor favorit i trädgården bland sommarblommorna är jätteverbenan som jag hade första gången först i fjol. Begriper inte hur jag har klarat mig utan henne under alla år nu är jag lärt känna henne. Hon tillför så mycket i trädgården och fjärilarna älskar henne lika mycket som jag.




Förstod allvaret

Hon var lite svårflörtad i år och vägrade gro trots köldbehandling i frysen några veckor. Till slut när sådderna börja mögla inne tröttnade jag totalt och hivade ut frölådorna i kallväxthuset tidig vår medan det fortfarande var frostnätter. Det gjorde susen - äntligen förstod hon allvaret och alla fröerna grodde.




Bara vintersådd nästa år

Så till nästa år blir det vintersådd av många av sommarblommorna som skall dras upp. Då är dom redan härdade också och kan lätt planteras ut.




Skyndar med vattenkannan

Eftersom jag fick så många plantor kunde jag dela med mig till både grannar och trädgårdsvänner. Dessutom fick hon flytta in i flera zinkbaljor och stora krukor i trädgården som här i köksträdgården. Hon är en törstig dam och glömmer man vattna en dag så syns det direkt på henne för då slokar hon sorgset så man får skynda dit med vattenkannan för att göra henne på bättre humör.





Hon är nästan lika hög som mig och det är imponerande av den lilla grodden i frölådan i maj att växa sig så ståtlig på en säsong.





Övervintra i förrådet

När jag hade trädgårdsvisning i måndags frågade en av deltagarna om jag övervintrat mina exemplar. Det kan ju vara en tanke att testa att ställa in några av krukorna i det svala förrådet och se vad som händer till våren. Såg att Victoria Skoglund tipsade om det på sin blogg också.




Trädgårdsvisning

Det var en liten grupp väldigt trevliga trädgårdsintresserade från Nora och Karlskoga trädgårdsföreningar som hittat hit. Alltid lika roligt att träffa andra som är lika nördiga som en själv och utbyta tips och idéer. Även om man är jättenervös innan hur dom skall ta emot trädgården.




Ännu fler nästa år

Nästa år skall jag gödsla med ännu fler plantor i rabatterna, blev så bra i rostiga rosenrabatten i bakkant i år. Nu blommor hon ända till frosten tar henne. Ljuvligt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Sommarrudbeckia

$
0
0


Glatt överraskad

Vid besöket på Åbergs Trädgård i Ystad under sommarsemestern köpte jag några plantor av sommarrudbeckia - en växt jag inte haft tidigare och som jag blev glatt överraskad av när den började blomma.




Alla olika

Nästan ingen blomma är den andra lik och den varierar verkligen både i färg, form och utseende. En del blommor är enkla medan andra är dubbla. Tyvärr tror jag inte att det satt någon etikett i plantorna vid köpet eller också har dom försvunnit vid omplanteringen. Vilket grämer mig lite nu att inte veta sortnamnet.




Roligt med nya upptäckter

Det är roligt när man gör nya upptäckter bland sommarblommorna och hittar nya favoriter som kanske konkurrerar ut de gamla. Den här godingen vill jag gärna ha nästa sommar också.






Kanske zinnia även nästa år

Den dubbla tycker jag påminner om hur jag förväntade mig att den uppdragna zinnian skulle se ut till formen som den inte riktigt nådde. Dessutom ruttnade hälften av de uppdragna plantorna innan jag hann ut med dom i rabatten. Nu ser det ut som dom håller på att buska till sig med nya knoppar så kanske den överraskar mig med en sensommarblomning som gör att det blir ett nytt fröförsök nästa år.




Fräsch blomning ända till oktober

Härligt att ha fräsch blomning i zinkbaljan ända till oktober. Tro om jag kan ta fröer av den dubbla för den skulle jag gärna dra upp från frö nästa vår. Annars har jag redan spanat in fröer som "Sahara" som med sina rostigt ljusgula,  karamellrosa och höströda nyanser är mer än välkommen att flytta in nästa vår.

Oppps - råkade visst klicka hem den också från Impecta samt den ljuvliga Tandpetarsiljan jag skrev om i tidigare inlägg och en helt förtjusande kornvallmo - Pandora och Mother Of Pearl".

Frölistan fylls på redan nu - hur skall detta sluta ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Mina pelargondamer i växthuset

$
0
0


Fler och fler för varje år

Nu är det en härlig pelargontid i växthuset när pellisarna växt till sig under sommaren. Flera av damerna trängs på skrivbordet i växthuset och även på fönsterbrädan är det trångt. Älskar att ha växthuset fullt med pelargoner och sorterna blir fler och fler för varje år.




Förtjusande rosenknoppspelargon

En av årets nykomlingar är rosenknoppspelargonen "April Snow"från Gluggstorps handelsträdgård. Helt förtjusande dubbla blommor i vitt och milt rosa som påminner om Appelblossom. Blev glatt överraskad när hon började blomma.



Nykomling

Det här en annan av årets nykomlingar som jag inte vet namnet på. Köpte henne i museishopen på Waldemarsudde så hon får helt enkelt heta Waldemarsuddepelargonen.




Trängsel på skrivbordet

Här trängs hon på skrivbordet tillsammans med Torsång, Appelblossom, Princess Filippa, Emma och Älvdalen. Favoriter allihop och sorter som jag övervintrar i förrådet varje år. En del tog jag sticklingar av i våras så det finns exemplar ifall moderplantan av någon anledning inte skulle klara vintervilan.




Oavsett hur många sorter som flyttar in är ändå den absoluta favoriten Mårbackan. Den ståtligaste av dom alla.




Flitig med gödningen

Den engelska pelargonen är nog inne på fjärde året nu och blommar lika kraftfullt som tidigare år. Jag är flitig med gödningen från Pelargonfönstret och det märks på pelargonerna att dom gillar den och svarar an.





Trivsamt med pelargoner

Tycker att pelargonerna bidrar oerhört mycket till trivseln i växthuset - det är som en meditation att gå runt och plocka överblommat och pyssla med dom. Sedan är det mysigt att mötas av alla damerna när man öppnar pardörrarna och kliver in.




Dags för omplantering

Årets småplantor börjar växa på sig ordentligt och behöver snart nya krukor. Och en del kom aldrig ut i växthuset överhuvudtaget utan är kvar inne på någon fönsterbräda. Dags för lite ompyssling tror jag - vill ju övervintra så många som möjligt och möjligheten är större när dom växt till sig i lite större krukor.




Dags för trädgårderande igen

Idag skiner solen igen så nu kan pardörrarna till växthuset stå öppna. Igår vräkte regnet ner i omgångar adderat med åska så nu väntar några timmars trädgårderande igen.

Skall nog ta en runda och prata lite med mina pelargondamer och kolla läget med dom.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Nu blommar Klockrankan

$
0
0


Första knoppen

Alltså - hur glad blir man inte när man ser första knoppen hos Klockrankan. Tänk att den ville leverera vackra klockor i år igen - då finns det hopp att hon skall sätta frökapslar också. Ifjol fick hon inga så jag fick köpa fröer så nu hoppas jag att jag har egna fröer i höst.




Fullt utslagen

Här är hon fullt utslagen och har redan gått över till den lilafärgade tonen från svagt gulaktig. Till vänster syns klockan innan den slår ut omgiven av massor av knoppar.




Blev bara 3 st i år

Jag brukar dra upp ca 6 st plantor och det räcker till stora korgar i köksträdgården och till portalen vid ingången vid perennarabatten. Fast i år hade jag för mycket plantor att sköta om så just klockrankan blev lite bortglömd. Det blev till slut 3 st som fick flytta ut och dom har tagit sig bra - alla växer på sig och är full i knoppar.




Skiftar färgnyans

Nyutslagen klocka som sakta skiftar färgnyans från ljusgul till violett för att slutligen blomma över och lossna från sitt fäste. Har man tur växer det ut en frökapsel så småningom under hösten som man kan torka och få egna fröer av.




Skördade frökapslar

Här ligger skördade frökapslar på tork från tidigare år och väntar på att bli nya fröer  - ett fantastiskt kretslopp när man tänker på det. En rikedom på ett fat.




Vill ha det varmt för gro

Uppdragna plantor väntar i växthuset  någon gång i april på att få komma ut på sin växtplats. Hon kan vara lite kinkig att få att gro - hon vill gärna mysa på ett varmt badrumsgolv och helt plötsligt överraskar hon och kikar upp. Lycka varje gång en liten grodd visar sig.




Blommar ända till november

Hon brukar klä in portalen till köksträdgården och blommar ända till november om inte frosten slår till tidigare. En härlig dam att ha i trädgården.




En hel berså av Klockranka

Här är en bild från Kumlas Sjöpark där klockranka klär in en hel vägg av armeringsmatta. Undrar hur många plantor dom använt och vad dom gödslar sina plantor med ? I år har vi inte besökt dom än men det skall bli så roligt att se hur årets planteringar (som brukar vara helt fantastiska) ser ut.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa
Viewing all 1512 articles
Browse latest View live